MACAFlight

Näin tekniikka-ala visioi vuotta 2022

Lentävä kilpa-auto, kissaa tarkkaileva hiekkalaatikko ja panikoiva potilasrobotti. Esittelyssä seitsemän uutta luovaa ja erikoista keksintöä Las Vegasin tämänvuotisilta CES-messuilta.

Kilpa-auton ja droonin toisiinsa yhdistävä Maca S11 nousee ilmaan pystysuoraan ja kiitää tien päällä jopa 250 kilometrin tuntinopeudella ilman kuljettajaa.

Tekoälyä ohjausjärjestelmässään hyödyntyvä autokopteri siirtyy polttokennon varassa paikasta A paikkaan B. Virtaviivaiseksi muotoiltu kulkuneuvo on varustettu kuudella potkurilla ja kuudella navigaatiokameralla.

Lentävä auto on valmistajan, ranskalaisen Maca Flightin, mukaan hiilidioksidineutraali.

Lentävät autot ovat alkaneet saada ilmaa siipiensä alle, ja seitsemän metriä pitkä ja reilut 450 kiloa painava Maca S11 saa näyttää kykynsä tänä vuonna Ranskassa kilparadalla.

Tuotannon on tarkoitus alkaa vuonna 2023. Autokopterin hinta kieppuu 800 000 euron tienoilla.

Las Vegasin Consumer Electronics Show- eli CES-messuilla esitelty autokopteri on yksi monista uusista teknisistä houkutuksista. Tämän vuoden messuilla pääsi vanhaan tapaan tutustumaan kaikenlaisiin laite- ja sovellusuutuuksiin.

Olemme poimineet laajasta valikoimasta joitakin mielenkiintoisia keksintöjä ja ideoita vuodelle 2022.

ECO-Remote latautuu, kun se ottaa vastaan WLAN-reitittimen radiosignaaleja.

© Samsung

Kaukosäädin saa virtaa reitittimestä

Samsungin Eco Remote -kaukosäätimestä tekee erikoisen se, että se nappaa WLAN-reitittimen radiosignaaleja ja muuttaa niitä sähköksi. Sen ansiosta kaukosäädin ei syö paristoja.

Lataaminen onnistuu myös aurinkovoimalla ja usb-liittimellä.

Samsungin arvion mukaan aurinkovoima ja muut vaihtoehtoiset energianlähteet voivat pienentää kaukosäätimissä käytettävien paristojen tarvetta yli sadalla miljoonalla vuoteen 2030 mennessä.

Ikävä kyllä reitittimen radiosignaaleja ei ole mahdollista hyödyntää kaikessa elektroniikassa. Toimintatapa sopii (toistaiseksi) vain kaukosäätimen kaltaisille heikkovirtalaitteille.

Näkymätön aita suojelee huonekaluja

Jos koiralla on paha tapa iskeä hampaansa vaikka sohvaan tai tyynyyn, uudesta keksinnöstä voi olla apua.

Pankkikortin kokoinen Tagz on helposti huonekaluihin piilotettava anturi, joka pienentää riskiä, että koira käy repimässä niitä tai pahimmassa tapauksessa tekemässä tarpeensa niihin.

Wagz-yhtiö on suunnitellut näkymättömän aidan, joka perustuu ultraääneen. Sillä voi rajata alueen, jonne lemmikillä ei ole mitään asiaa.

© Shutterstock

Tagz on uusin Wagz-yhtiön vuonna 2016 lanseeraaman kaulapannan lisävaruste.

Kun kaulapannan ja Tagz-anturin välinen etäisyys on tarpeeksi lyhyt, kaulapanta hälyttää ultraäänellä, jota ihmiskorva ei erota. Signaali pysäyttää kuitenkin koiran.

Koira ei kärsi äänestä. Koira kuitenkin reagoi siihen. Wagzin tiedottajan mukaan varoitusääni saa koiran muuttamaan käyttäytymistään vetämällä huomion puoleensa.

Tagz voidaan asettaa aiheuttamaan hälytys lyhimmillään metrin päästä. Koira ei törmää mielellään näkymättömään aitaan, ja se voi oppia pian, minne sen ei kannata kotona kuonoaan työntää.

John Deeren oma esittelyvideo.

Omatoiminen traktori tekee peltotyöt

Metsä- ja maatalouskoneita valmistava John Deere on esitellyt ensimmäisen automaattisen traktorinsa, joka esimerkiksi kyntää omin avuin satelliittipaikannusta hyödyntävän tietokoneensa ohjaamana.

Itseohjautuva kone voi myös vaikka kylvää vuorokauden ympäri. Sen kuusi kaksoiskameraa toimivat muiden antureiden ohella silminä, jotka havaitsevat mahdolliset esteet ja estävät yhteentörmäyksen väistöliikkeellä.

Tonneja painavan traktorin reitit ja tehtävät määritetään puhelinsovelluksella. Uudelleen ohjelmointi käy siten käden käänteessä.

© Smarty Pear

Hiekkalaatikko tarkkailee kissan terveyttä

Monet suhtautuvat kriittisesti hiekkalaatikon siivousrobotteihin, koska niiden takia kissan mahdolliset terveysongelmat voivat jäädä huomaamatta. Uloste ja virtsa kertovat nimittäin paljon kissan hyvinvoinnista.

Leo’s Loo -niminen itse itsensä puhdistava hiekkalaatikko tarjoaa ainakin osaratkaisun ongelmaan, sillä se pitää lukua kissan käynneistä ja painossa tapahtuvista muutoksista.

Tiedot välittyvät puhelimeen, ja niitä voi tarkastella omalla sovelluksella. Tilastot paljastavat, käykö kissa normaalisti tarpeillaan ja lihooko tai laihtuuko se.

Pureva robottilapsi kouluttaa hammaslääkäreitä

Pedia Roid on konelapsi, joka on suunniteltu puremaan, potkimaan ja huutamaan kivusta ja pelosta. Robotti on tarkoitettu tulevien hammaslääkäreiden opetusvälineeksi.

Japanilaisyhtiö Tmsukin 110 senttiä pitkän luomuksen silmät kääntyvät ympäri ja käsivarret heiluvat.

Lisäksi robotti, jonka iho voi vaihtaa väriään, oksentaa ja vuotaa verta. Näihinkin tilanteisiin lapsipotilaiden hoitoon perehtyvän hammaslääkäriopiskelijan tulee valmistautua.

Haasteellisten potilastilanteiden vuoksi kaikki hammaslääkärit ansaitsevat melkoisesti KUNNIOITUSTA!

Sähkömusteella vaihtelua auton väriin

Kun kyllästyt valkoiseen autoosi, voit tehdä siitä mustan nappulan painalluksella.

Ideaa toteutetaan BMW:n uudessa iX Flow -autossa, joka on pinnoitettu niin sanotuilla sähkömustehiutaleilla. Niihin perustuvat sellaiset lukulaitteet kuin Kindle. Auton värivalikoimaan kuuluvat valkoinen, harmaa ja musta.

Kuuntele, mitä sanottavaa BMW:n insinööreillä ja muotoilijoilla on tulevaisuuden väriään vaihtavasta autosta: