Näin pääset palvelemaan tiedettä

Piirrä aivosolujen väliset yhteydet. Etsi valokuvista uusia aurinkokuntia. Tai laske lintuja ja selvitä, miten ilmasto vaikuttaa niiden liikkeisiin. Sovellukset ja pelit tekevät tieteen harrastamisesta hauskaa, ja tutkijat ovat riippuvaisia avustasi.

EyeWire-hankkeen pelissä voit kerätä pisteitä maalaamalla aivosolujen välisiä yhteyksiä eri värein.

© Courtesy of the USC Laboratory of Neuro Imaging and Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging, Consortium of the Human Connectome Project – www.humanconnectomeproject.org

Keksi kuvista kehittyvät aurinkokunnat

© Disk Detective

Aurinkokunnat muodostuvat valtavista kaasu- ja pölypilvistä, jotka kiertävät nuoria tähtiä kiekkona.

Nuorien tähtien löytämiseksi Nasa laukaisi vuonna 2009 avaruuteen WISE-avaruusteleskoopin. Teleskooppi otti infrapunakamerallaan miljoonia kuvia tuntemattomista kohteista.

Osa niistä on ehkä uusia aurinkokuntia, muut galakseja, asteroideja tai pölypilviä. Tietokoneet eivät erota kohteita toisistaan kovin tehokkaasti, joten Nasa on värvännyt tähtitieteen harrastajia avuksi.

Hankkeeseen on osallistunut yli 30 000 henkeä. Siinä on havaittu muun muassa 360 valovuoden päässä sijaitseva kolmoistähtijärjestelmä HD 74389.

Tee näin:

Sinulle näytetään hohtavista kohteista kymmenisen kuvaa, jotka on otettu eri teleskoopeilla infrapuna-alueella.

Tutki kuvia tarkkaan ja kerro alla olevia vaihtoehtoja napsauttelemalla, onko kuvassa yksi vai useampi kohde, onko kohde täysin pyöreä tai onko se keskellä rengasta.

Nasa arvioi vastauksista, onko kyseessä nuori aurinkokunta.

Napsauta tästä, niin pääset alkuun!

Tee 3D-maalaus aivoista

© EyeWire.org

Ihmisaivoissa on jopa sata miljardia neuronia eli hermosolua, jotka muodostavat tiheän verkoston biljoonine hermoliitoksineen.

Kaikkien neuronien kartoittaminen on valtava työ, minkä vuoksi tutkijat ovat kuvantaneeet kokonaiset viipaloidut aivot hyvin tarkasti ja luoneet niiden pohjalta pelin, jossa tehtävänä on värittää neuroneja.

Peliä on kokeillut jo yli 250 000 henkilöä, ja heidän ponnistelujensa avulla on kartoitettu muun muassa näköaistin hermoverkostoa.

Tee näin:

Näytön oikealla puolella on aivojen poikkileikkaus. Kääntelemällä toisella puolella olevaa kuutiota pääset katsomaan sitä eri suunnista.

Hiirellä vierittämällä voit siirtyä alemmalle tai ylemmälle tasolle, ja samalla voit seurata neuronia ja värittää sen.

Mitä pidemmälle seuraat sitä, sitä enemmän pisteitä kertyy.

Napsauta tästä, niin pääset alkuun!

Laske lintuja ja kartoita ilmastonmuutosta

© Shutterstock

Yhdysvalloissa Cornellin yliopistossa on kehitetty eBird, josta on muodostunut yksi menestyksekkäimmistä kansalaistiedesovelluksista.

Yli 300 000 käyttäjää eri puolilla maailmaa on rekisteröinyt sillä yli puoli miljardia havaintoa 10 372 lintulajista. Lintuharrastajien merkinnät kertovat, missä lintuja esiintyy ja kuinka paljon niitä on eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Data auttaa tutkimaan lintulajien muuttoja, lintukantojen vaihteluita ja luonnonsuojeluhankkeiden tehoa. Sen pohjalta on julkaistu satoja tieteellisiä artikkeleja.

Esimerkiksi vuonna 2017 yhdysvaltalaistutkijat käyttivät eBirdilla kerättyjä lukuja ennustaessaan ilmastonmuutoksen vaikutusta linnustoon.

EBirdilla on selvitetty myös alueita, joiden rauhoittaminen vaikuttaa eniten lintukantaan.

Tee näin:

Syötä sovellukseen paikka, jonne olet ajatellut tehdä linturetken. Sovellus listaa lintulajit, joita alueella on aiemmin havaittu.

Sovelluksesta näet muun muassa sen, mihin aikaan vuodesta eri lajien näkeminen on todennäköisintä ja missä eri lajeja on havaittu.

Tutkimukselle on eniten hyötyä, kun merkitset sovellukseen kaikki näkemäsi lajit etkä vain itseäsi eniten kiinnostavat.

Aloita täältä: Lataa eBird-sovellus.