6 huippulahjaa vuonna 2015

Aiheuttavatko joululahjat vielä päänvaivaa? Nyt kannattaa olla tarkkana. Olemme valinneet 6 tämän vuoden himotuinta joululahjaa teknisesti suuntautuneille lapsille ja lapsenmielisille.

BB-8 Peek

Kurkistuksen kuusen alle ei tarvitse tänä vuonna johtaa pettymykseen siitä, että paketeista paljastuu vain pehmeitä yllätyksiä kaukaisilta sukulaistädeiltä. Vuosi 2015 on lupaavin pitkiin aikoihin niille, joiden mielestä paras lahja pursuaa uusinta tekniikkaa.

Älykkäiden robottien, pienille ja isoille suunnattujen tablettien, uutuutta uhkuvien interaktiivisten pelien ja tietysti lennokkien valikoima on satumaisen runsas.

Olemme koonneet tähän Tieteen Kuvalehden kuuden kärjen joululahjoista, joita voit saada tai antaa tänä vuonna:

6. i-Que Intelligent Robot

i-Que Intelligent Robot

Puhuvien lelujen sarjassa kärkeä pitää punavalkoinen robottimainen nukke, i-Que. Robotin sijaan se todellakin on enemmän robottimainen, sillä se on lähinnä sukupuolineutraali versio suuren suosion maailmalla saavuttaneesta My Friend Cayla -nukesta.

i-Quen valtti on se, että se pystyy kommunikoimaan lasten kanssa todella luontevasti, jos siihen vain on yhdistetty Android- tai iOS-laite, jonka avulla se pystyy hakemaan tietoja ja apua vastauksiinsa internetistä.

Ilman internetyhteyttä i-Que on vain sikakallis muovilelu, joka osaa tehdä muutaman hauskan tempun. Internetyhteys tekee siitä 5–6-vuotiaille lapsille puhetta tunnistavan, kaikkitietävän (i-Que etsii verkosta lapsille sopivat vastaukset kysymyksiin) ja tanssivan leikkikaverin.

i-Que maksaa 84,94 euroa.

5. WowWee MiPosaur

MiPosaur

Järjettömän hauska robotti ja dinosaurus. Silkkaa viihdettä lapsille ja lapsenmielisille.

Hyvin tasapainossa pysyvä robottiotus seuraa oikuttelematta mukana tulevaa palloa, ja se reagoi eleisiin tai hännästä vetämiseen. Siinä on juuri oikea yhdistelmä teknistä taituruutta ja hulluttelua.

Parhaiten MiPosaurin hallinta sujuu Android- tai iOS-sovelluksella, joissa on mahdollisuus myös pelaamiseen ja MiPosaurin palkitsemiseen vaikka virtuaalipihvillä.

Eniten iloa MiPosaurista on alle 13-vuotiaille lapsille, vaikka heillä ei olisi omaa puhelinta, joka soveltuisi robodinon ohjailuun.

WowWee MiPosaurin saa 159,90 eurolla

4. LEGO Dimensions

LEGO Dimensions

Skylander- ja Disney Infinity -konsolipelien valtava suosio on saanut myös LEGOn aloittamaan yhteistyön Warner Bros. -yhtiön kanssa LEGO Dimensions -sarjallaan.

Idea toimii – jopa erittäin hyvin. Monimuotoinen LEGO-maailma yhdistettynä helposti tunnistettaviin viihdemaailman hahmoihin Simpsoneista aina Paluu tulevaisuuteen -elokuvien sankareihin saa kertakaikkiaan huippuarvosanat.

Konseptiin kuuluu aloituspakkaus, minkä jälkeen pelaaja voi hankkia erilaisia lisähahmoja, jotka tuovat peliin omat laajennuksensa. LEGO tekee kaiken tyylikkäästi ja omaleimaisesti.

LEGO Dimensions -pelin suositusikä on 7–14 vuotta, mutta paketista on iloa jopa 5-vuotiaalle, jolla on muuten konsolipelaaminen hallussa. Tuetut konsolityypit ovat PS3, PS4, Nintendo Wii U, Xbox 360 ja Xbox One.

Aloituspakkauksen saa 99 eurolla, ja erilaiset Level-, Team- ja Fun-pakkaukset maksavat 16,90–39,90 euroa kappale.

3. Parrot Airborne Night - SWAT

Parrot Airborne Night Swat

Jos et ole jo antautunut lennokkivillitykselle, tässä on oivallinen tilaisuus. Anna drooni itsellesi joululahjaksi tai lahjoita sellainen perheen nuorisolle ja takavarikoi se sitten välillä omaan käyttöösi.

Myynnissä olevista lennokeista monikaan ei yllä Parrot minidroonien tasolle. Sarjassa on useita vaihtoehtoja, jotka kiitävät joko maassa tai ilmassa.

Suosikkimme on ilmaelementtiä upeasti uhmaava Airborne Night – SWAT, joka erinomaisten lento-ominaisuuksien lisäksi on varustettu tehokkailla lampuilla ja kameralla, jolla voi tallentaa maisemaa lennon aikana. Minialus on muotoiltu niin, että sitä voidaan käyttää myös sisätiloissa!

Se, jos mikä on huippua!

Airborne Night on erinomainen ja kohtuuhintainen laite, jolla voit joko aloittaa drooniharrastuksen tai huomata, ettei se ole sitä, mitä olet hakemassa. Ja jos laite ei olekaan lasten mieleen, saat käyttää sitä mielin määrin itse. Mahtavaa, eikö totta?

Kymmenisen minuutin lento vaatii noin tunnin latauksen.

Parrot Airborne Night maksaa 134,95 euroa

2. Dash and Dot

Dash and Dot

Joulupukin säkin kalleimpiin lahjoihin kuuluu robottiduo Dash ja Dot, jotka tarjoavat vuoden parhaan yhdistelmän hupia ja hyötyä. Ei ihme, että niistä joutuu pulittamaankin paljon.

Iso Dash ja pieni Dot ovat vaaleansinisiä palloista koostuvia monikäyttöisiä robotteja. Yksinkertaisesta ulkonäöstä huolimatta niiden ominaisuudet ja taidot ylittävät useimmat kilpailijat.

Android- tai iOs-mobiililaitteella Dash ja Dot voidaan ohjelmoida tekemään monenlaisia tehtäviä. Robottikaksikko ruokkii mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä, sillä toimintovalikoima on lähes rajaton.

Robottien ansiosta lapset oppivat ohjelmointia ja loogista ongelmanratkaisua. Vaikka Dashia ja Dotia suositellaan yli 8-vuotiaille, niistä voi olla iloa 6–7-vuotiaillekin, jos sen ikäisiä on lahjottavana.

Iso miinus tulee hinnasta, ja sen vuoksi Dash ja Dot sijoittuvatkin "vain" kakkostilalle.

Dash and Dot -aloituspakkauksen voi ostaa verkkokaupasta (Amazon UK) 222 eurolla, lisäksi tulevat toimituskulut. Jotta kahjosta kaksikosta saa kaiken irti, kannattaa hankkia aloituspakkauksen sijaan Dash and Dot "Wonderpack". Sen hinta verkkokaupassa ilman toimituskuluja on tosin huimat 331 euroa.

1. BB-8 by Sphero

BB-8 White Background

Koko maailman uusi Tähtien sodan suosikkihahmo ja antisankari on BB-8, joka on myös vuoden ehdottomasti paras pedagoginen lelu.

Nerokas Sphero, jolla on valikoimissaan ennestään monenlaisia robottipalloja, on itseoikeutetusti tuottanut myös uuden Tähtien sota -filmin "The Force Awakens" BB-8-droidin. Tulos on hämmästyttävän onnistunut.

Pientä BB-8:aa voidaan ohjata joko äänikomennoilla (esimerkiksi antaa käsky partioida alueella) tai Android- tai iOS-sovelluksella, joka välittää BB-8:lle käskyjä Bluetoothilla 30 metrin päähän.

Ladattavan akun varassa minidroidi pyörähtelee tunnin verran. Mukana tulee latausasema. BB-8 on tehty niin tukevasta muovista, ettei se mene rikki helposti. Käytännössä BB-8 kestää törmäykset seinään tai tippumisen portailta hajoamatta.

Ainoa pieni miinus on se, että BB-8 ei pidä matoista. Siitä huolimatta se on aivan mahtava lelu kaikille yli 5-vuotiaille lapsille.

VUODEN JOULULAHJA, BB-8 by Sphero, maksaa 179,90 euroa