Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Valheenpaljastaja

Valheenpaljastin mittaa stressiä

Amerikkalaisissa elokuvissa ja sarjoissa epäiltyjä tutkitaan usein valheenpaljastimella. Käytetäänkö sitä Euroopassakin?

Ensimmäinen valheenpaljastin syntyi 1921 Yhdysvalloissa lääketieteen opiskelijan ja poliisin yhteistyön tuloksena. Tällä myös polygrafiksi kutsutulla laitteella mitataan tiettyjä tiedostamattomia stressireaktioita, joita valehtelemisen oletetaan aiheuttavan.

Tutkimuksen aikana testattavalle esitetään kysymyssarja. Joukossa on aina myös kysymyksiä, joiden oikea vastaus – esimerkiksi tutkittavan nimi ja perhesuhteet – on tiedossa. Näin selvitetään, miten henkilö reagoi, kun hän puhuu totta.

Vertailukohtaa tarvitaan arvioitaessa vastausten totuudenmukaisuutta silloin, kun kysytään asioita, joita vasta ollaan tutkimassa.

Jos esimerkiksi kysymys "Missä olit rikoksen tapahtuessa?" ei herätä poikkeuksellisia reaktioita, on syytä olettaa, että vastaus on totuudenmukainen. Sen sijaan vaikkapa hermostumisesta kielivä sykkeen tiheneminen viittaa valehteluun.

Valheenpaljastinkin voi valehdella

Asiantuntijat vääntävät kättä valheenpaljastimen luotettavuudesta. Osa heistä pitää tutkimustapaa huonona, koska ihminen voi ahdistua vaikkapa sellaisista suorista kysymyksistä kuin "Ammuitko puolisosi?" ja reagoida kehollaan voimakkaasti silloinkin, kun hän puhuu totta vastatessaan kieltävästi.

Koska ongelma tiedostetaan, tutkimuksissa suositaan pehmeämpää lähestymistapaa. Samaan päämäärään voidaan päästä kiertoteitse, kuten kysymällä "Ammuttiinko puolisosi 9-millisellä pistoolilla?" Tosin tämäkään tapa ei sulje pois virheen mahdollisuutta.

Yhdysvalloissa valheenpaljastin on suosittu poliisin ja tiedustelupalvelun apuväline, mutta vain harva osavaltio sallii sen käyttämisen oikeusasioissa. Euroopassa viranomaiset suhtautuvat sen käyttöön kielteisesti.

Valehtelusta on todettu syntyvän jännitystiloja, jotka puolestaan saavat aikaan erilaisia tiedostamattomia toimintoja. Valheenpaljastuskoe perustuu siihen, että rekisteröidään tutkittavan ihmisen piiloreaktiot ja arvioidaan niiden pohjalta, puhuuko hän totta vai ei.

Keho voi paljastaa valehtelijan

Sydän

Valehtelu tihentää sykettä ja nostaa verenpainetta.

Keuhkot

Valehtelija hengittää nopeammin ja pinnallisemmin.

Iho

Kun valehtelee, kädet (kämmenet ja sormenpäät) alkavat kostua hiestä.

Jalat

Valehtelu aiheuttaa tahattomia lihasliikkeitä, jotka ilmenevät raajojen lievänä nykimisenä.

Lue myös:

Ruoka-aineet

Syöt ½ kiloa hyönteisiä vuodessa

3 minuuttia
Ydinvoima

Torium ja suola tuottavat tehokkaasti energiaa

12 minuuttia
Teknologia

Milloin keksittiin hammasharja?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota