Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uusi materiaali hakkaa kaikki nykyiset eristeet

1 400 asteen kuumuuden kesto viikon ajan. Näin suurta kuormitusta kestää Kalifornian yliopistossa kehitetty uusi superkevyt eristysmateriaali. Se sietää korkeampia lämpötiloja ja nopeampia lämpötilanvaihteluita kuin mikään muu eriste.

Yhdysvalloissa Kalifornian yliopistossa on kehitetty superkevyt eristysaine, joka kestää sekä korkeampia lämpötiloja että nopeampia lämmönvaihteluita kuin mikään muu tunnettu materiaali.

Kysymyksessä on niin sanottu aerogeeli, joka sisältää pieniä, atomin paksuisten seinien erottamia ilmataskuja.

Aerogeeli on sinänsä vanha keksintö, mutta sen uusi versio parantaa eristyskykyä voimakkaasti. Ilmataskujen väliset seinät koostuvat kahdesta keraamisesta kerroksesta, jotka toimivat samalla tavalla kuin kaksikerroksinen lämpölasi. Siksi taskusta toiseen siirtyy vähemmän lämpöä.

Uudenlaisen aerogeelin kehitystyössä käytettiin hyväksi grafeenia koskevaa tietoa. Grafeeni koostuu kerroksesta toisiinsa sitoutuneita hiiliatomeja. Yhden atomin paksuisista hiililevyistä voidaan luoda kolmiulotteisia rakenteita, mutta materiaali ei kestä korkeita lämpötiloja.

Siksi tutkijat hyödynsivät kolmiulotteista grafeenirakennetta keraamisen materiaalin runkona. Kun hiili hävitettiin polttamalla, jäljelle jäi ainoastaan uudenlaista aerogeeliä.

Voi olla tarpeen avaruuslennoilla

Materiaaliuutuutta testattiin 500 kokeen sarjalla, jonka aikana lämpötila vaihteli –198 asteen ja 900 asteen välillä. Aerogeeli sieti myös pitkäaikaisen lämpökäsittelyn, jossa sitä pidettiin seitsemän vuorokautta 1 400 asteen kuumuudessa.

Ohutkin kerros aerogeeliä voi suojella kukkaa liekeiltä. Oikealla näkyy lämmön jakautuminen materiaalissa.

Erinomaiselle eristeelle uskotaan löytyvän käyttöä ennen kaikkea avaruustutkimuksessa. Esimerkiksi luotaimet ja satelliitit pitää suojata suurilta lämpötilanvaihteluilta. Lämpeneminen ja kylmeneminen vuorottelevat valon ja varjon mukaan, koska Aurinko paahtaa laitteita.

Lue myös:

Teknologia

Tutkijoiden hartaimmat toiveet 2020-luvulle

9 minuuttia
Teknologia

Kuivuus kiusaa vetistä planeettaa

0 minuuttia
Teknologia

Tiede kirii tähtien sodan rinnalle

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota