© Boeing

Uusi lentokone lyö kaikki nopeusennätykset

Boeing aikoo rakentaa uuden hypersoonisen lentokoneen, jonka esikuvana on legendaarinen Blackbird SR-71.

torstai 7. kesäkuuta 2018

Lentokone- ja asevalmistaja Boeing on ilmoittanut suunnittelevansa hävittäjäkonetta, joka lentää viisinkertaisella äänen nopeudella. 

Tavoitteena on luoda kilpailija toisen yhdysvaltalaisen lentokonetehtaan Lockheed Martinin kehittelemälle SR-72-hävittäjälle.

Esikuvana Blackbird

Molempien uusien konemallien esikuvana on kuuluisa Blackbird SR-71, jonka kehittäminen alkoi 1950-luvulla ja joka saatiin siivilleen ensimmäisen kerran vuonna 1964. 

Konemalli oli käytössä vuosina 1966–1999. Se lensi parhaimmillaan 3,2-kertaisella äänen nopeudella.

Boeingin tulevan koneen nimeä ei ole vielä ilmoitettu, mutta sen verran tiedetään, että se kehitetään kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe on yksimoottorinen testikone, joka on noin 15 metrin pituinen. Lopullisessa muodossaan kone on kaksimoottorinen ja sillä on pituutta noin 33 metriä.

6 200 km/h

Niin lujaa lentää Boeingin uusi kone nopeimmillaan. Jos se kulkisi koko ajan huippunopeudella, matka maapallon ympäri taittuisi 6,5 tunnissa. 

Tavallisella suihkumoottorilla kone saadaan noin kolminkertaiseen äänen nopeuteen.

Sitä ripeämpää vauhtia varten tarvitaan niin sanottu ramjet- eli patoputkimoottori, jolla saavutetaan viisinkertainen äänen nopeus.

Ramjet-moottorissa läpi virtaava ilma puristuu kovan nopeuden ansiosta kokoon, ennen kuin polttoaine sytytetään.

Tekniikka vaatii kuitenkin toimiakseen suuren vauhdin. Siksi hitaampia nopeuksia ja laskeutumista varten tarvitaan myös tavallinen suihkumoottori.

Sekä Boeingin että Lockheed Martinin uudet konemallit on tarkoitettu vain sotilaskäyttöön.

Seuraa teknistä kehitystä

Tekniset asiantuntijat rakentavat atomien kokoisia transistoreja, raketit laskeutuvat pystyasennossa maahan, ja tekoälyllä on parempi päättelykyky kuin ihmisellä. 

Tekninen kehitys ei ole koskaan aiemmin edennyt nopeampaa vauhtia kuin nyt, ja päivä päivältä maailmasta tulee yhä monimutkaisempi. Tilaamalla Tieteen Kuvalehden voit lukea sekä yleistajuisia selityksiä että kiehtovia taustatarinoita, jotka liittyvät aikamme suurimpiin saavutuksiin.

Saat kaksi Tieteen Kuvalehden numeroa ja langattoman kaiuttimen vain 4,90 eurolla napsauttamalla TÄSTÄ.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: