Uusi keksintö helpottaa sähköautojen akkuongelmaa

Sähköautojen akut toimivat huonommin ja kuluvat enemmän pakkasessa ja helleaalloissa. Nyt tutkijoilla on kuitenkin ratkaisu, joka helpottaa ongelmaa.

Useimpien autojen parkkipaikka on ulkona, missä ne altistuvat lämpötilanvaihteluille.

© Shutterstock

Sähköauto kulkee mahdollisimman pitkälle yhdellä latauksella, jos akun lämpötila on 21,5 astetta. Sähköautot eivät pidä pakkasista eivätkä helleaalloista, sillä äärilämpötilat heikentävät akkua.

Litiumioniakut perustuvat kemialliseen reaktioon, joka varastoi ja vapauttaa sähköä, mutta kun lämpötila laskee pakkasen puolelle tai nousee yli 25 asteen, prosessi hidastuu ja lyhentää akun toimintamatkaa ja käyttöikää.

Tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin 20:tä Norjassa eniten myytyä sähköautomerkkiä, pakkanen lyhensi auton toimintamatkaa keskimäärin 18,5 prosenttia akulle optimaalisiin olosuhteisiin verrattuna.

Shanghaissa sijaitsevan Jiao Tongin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet akulle lämpösuojan, joka takaa akun optimaalisen toiminnan ja käyttöiän vaihtelevissa lämpötiloissa.

”Lämpösuoja on kuin vaate, jonka ansiosta auto pysyy viileänä kesällä ja lämpimänä talvella”, sanoo termisen energiatekniikan lehtori ja tutkimuksen johtaja Kehang Cui.

Suoja toimii samaan tapaan kuin Maa

Kun tutkijat testasivat suojaa ulkona eri lämpötiloissa pysäköityihin sähköautoihin, tuloksista selvisi, että se voi viilentää sähköautoa 8 astetta kuumana päivänä ja lämmittää sitä 6,8 astetta kylmänä päivänä.

Suoja toimii heijastamalla ylimääräisen lämmön pois samalla tavalla kuin maapallo säteilee lämpöä avaruuteen. Ilmiötä kutsutaan säteilyjäähdytykseksi.

Testeissä suoja on viilentänyt sähköauton lämpötilaa merkittävästi kuumalla ilmalla.

© Huaxu Qiao / Shanghai Jiao Tong University

Suojan ulkokerros on valmistettu ohuista piidioksidikuiduista. Se heijastaa auringonvaloa pois autosta. Samalla ulkokerros imee lämpöä ympäristöstä ja säteilee tätä energiaa infrapunavalona, mikä alentaa lämpötilaa suojan alla.

Sisäkerros on valmistettu alumiinista, ja se pitää auton lämpimänä sitomalla osan lämmöstä suojan alle peiton tavoin.

Kiinalaistutkijoiden tavoitteena on nyt jatkaa tuotekehitystä, jotta suoja saataisiin käyttöön autojen pysäköintialueilla mahdollisimman pian.

Tällä hetkellä on kuitenkin vielä epäselvää, milloin suoja saadaan markkinoille ja mikä sen hinta on.