Jos luet näitä rivejä, olen siitä jo selvillä. Tiedän myös, kuka olet! Tai en tietystikään tiedä, minkä niminen olet, mutta tiedän, missä päin asut.
Tiedän, kuinka monta artikkeliamme olet lukenut, kuinka pitkälle olet niitä lukenut ja kuinka usein vierailet sivustossamme. Tiedän myös, oletko tullut sivustoon uutiskirjettä klikkaamalla tai Facebookista ja kuunteletko vai luetko mieluummin artikkeleita.
Tästä varmaan jo selviää, että tunnen sinut melko hyvin, vaikka emme olekaan tavanneet koskaan. Siksi on vain kohtuullista, että myös sinä tiedät, kuka minä olen ja miksi ”valvon” sinua.
Olen Sebastian Relster, Tieteen Kuvalehden päätoimittaja, ja sanon heti, että emme tietenkään kerää tai tallenna sinusta arkaluonteisia tai henkilökohtaisia tietoja.
Data, jonka keräämme, ei niinkään käsittele sinua henkilönä vaan Tieteen Kuvalehden tilaajana. Olet osoittanut meille luottamusta maksamalla tilauksesta, joten haluamme vastavuoroisesti avata sinulle sitä, miten käytämme dataa kirjoittaessamme artikkeleita ja miten uusi algoritmimme toimii.
Tässä samalla esittelen sinulle ne kymmenen juttua, joita algoritmin mukaan sinä muiden tilaajien kanssa pidät kiinnostavimpana. Oletko samaa mieltä algoritmin kanssa? Se selviää lopuksi, kun valotan myös sitä, minkä artikkelin koko toimitus haluaisi pian häipyvän top 10 -listalta.
Lähdetään liikkeelle algoritmin luoman listan artikkeleista 10 ja 9, joissa pääosaa näyttelevät loiset ja vaihdevuodet:
Artikkeli nro 10 ei sovi herkille. Et ole koskaan yksin!:
Artikkeli nro 9 antaa toivoa keski-ikäisille naisille... ja miehille!:
Aina, kun vierailemme jollain verkkosivulla, käyttäytymisemme siellä tallentuu yksityiskohtaisesti. Verkkosivuston omistaja voi datatyökaluillaan analysoida erilaisia digitaalisia vihjeitä eli mittareita. Kukin niistä paljastaa jotain käyttäjistä, mutta niillä on myös rajoituksensa.
Mittari nimeltä "sivun katselut" (”page views”) voi esimerkiksi kertoa, kuinka monta artikkelia avaat ja luet. Se ei silti kerro kaikkea, sillä vaikka avaat useita artikkeleita, voi olla, että mielenkiintosi lopahtaa niihin kesken kaiken etkä lue niitä loppuun. Artikkelin avaaminen ei riitä, se pitää myös lukea.
Jatketaan algoritmin suosikkien tarkastelua. Tilaajat lukevat ilmeisen mielellään myös seksistä ja lemmikkieläimistä – eivät tosin samassa artikkelissa!
Artikkeli nro 8 antaa tieteen ohjeet hyvään seksielämään:
Listan nro 7 ratkaisee vanhan kiistan kissan- ja koiranomistajien välillä:
Pystyn näkemään, luetko artikkelin loppuun vai lopetatko esimerkiksi 25 % luettuasi. Ensiksi mainittu on tietysti tavoitteenamme, mutta sekään ei ole hyvä, jos luet kaikki avaamasi artikkelit loppuun mutta luet niitä vain kaksi kuukaudessa, koska silloin en ole tarjonnut kylliksi sinua kiinnostavia artikkeleita.
Mittareista ei ole hyötyä yksinään. Niitä on painotettava ja tarkasteltava suhteessa toisiinsa, jolloin artikkeleita voidaan vertailla keskenään. Tässä kuvaan astuu uusi algoritmimme, joka pisteyttää artikkelit useiden mittareiden perusteella.

Så snart du besøker en nettside, som den til Illustrert Vitenskap, blir atferden og vanene dine registrert og sporet.
Lukutapasi paljastuu kolmesta vihjeestä
Useimmat mediat valvovat sisältönsä käyttöä ja tarkkailevat tiettyjen aihealueiden tai artikkelityyppien suosittuutta. Se tapahtuu käyttämällä metriikoita, mittareita, jotka voidaan jakaa kolmeen luokkaan niiden mutkikkuuden mukaan.
Avasitko yllä olevan laatikon, jossa selitettiin metriikoita? Toivon niin, sillä algoritmi palkitsee myös sen.
Tilaajana sinulla on käytössäsi myös sovellus, jolla voit helposti kuunnella artikkeleita äänen luettuna. Entä jos käytätkin eniten aikaa sovelluksessa? Algoritmi ottaa sen myös huomioon.
Pystymme virittämään algoritmia tarkemmaksi kytkemällä siihen yhä enemmän metriikoita ja mittayksiköitä, kunnes se kertoo monipuolisesti siitä, mitä oikeasti pidit artikkelista.
Top 10 -listan keskivaiheille sijoittuvat elävät kuolleet ja kasvomaskit.
Artikkelissa nro 6 paljastetaan, miten elämme kuoleman jälkeen:
Artikkeli nro 5 murskaa maskimyytit:
Algoritmi voi ratkaista nopeasti kiistan siitä, onko artikkeli suosittu tilaajien keskuudessa vai ei. Jos algoritmi antaa alhaisen luvun, et luultavasti ikinä päässyt artikkelia loppuun, kun taas korkea luku kertoo, että viihdyit sen parissa.
Seuraan tietysti myös sitä, onko tämäkin artikkeli tunnusluvuiltaan yli vai alle keskitason. Ja teet minulle ison palveluksen jatkamalla lukemista, sillä muuten asiasta varmasti kuittaillaan minulle toimituksessa.
”Teet minulle ison palveluksen jatkamalla lukemista, sillä muuten asiasta varmasti kuittaillaan minulle toimituksessa.” Sebastian Relster, päätoimittaja, Tieteen Kuvalehti
Jos luet näitä rivejä, olet viihtynyt jutun parissa jo noin seitsemän minuuttia, joten saan ihan hyvät pisteet joillakin metriikoilla. Viivy vielä hetki! Silloin saat selville sen, miten käytämme algorimia suosikkisisältösi kasvattamiseen sivustossa ja tietysti saat selville myös sen, mitä kuuden viime kuukauden korkeimmat pisteet saanut artikkeli käsittelee ja minkä artikkelin minä haluaisin tippuvan listalta.
Suosikkilista jatkuu Mariaanien haudan arvoituksiin ja epävakaaseen tulivuoreen:
Artikkelissa nro 4 tutustutaan maailman syvimmän kohdan outoon elämään:
Listan nro 3 käsittelee Etnaa, joka on romahtamassa oman painonsa alle:
Meillä toimituksessa on melko hyvä käsitys siitä, mitä sinä haluat lukea. Tai niin ainakin olemme luulleet. Uusi algoritmi tarjoaa mahdollisuuden vertailla näppituntumaa kovaan dataan. Mitä yhteistä on niillä kymmenellä artikkelilla, jotka esitellään tässä jutussa? Miksi juuri nämä artikkelit ovat top 10 -listalla eivätkä kymmenen muuta? Onko syynä pituus, aihe vai jokin muu ominaisuus?
Jos kykenemme tunnistamaan kuvioita tai trendejä, pystymme tuottamaan paremman sisältöä, josta pidät.
Top 10 -lista paljastaa, että kirjautuneet käyttäjät lukevat mielellään itsestään – elimistöstä, sairauksista ja seksistä. Toimittajien vanhan sanonnan mukaan seksi, väkivalta ja eritteet myyvät aina, ja niistä kirjoitetaan myös meillä. Et poikkea siinä muista ihmisistä.
Olet yhtä utelias kuin kaikki muutkin mutta et halua tyhjiä kaloreita. Jutulla on oltava painavuutta ja lähteiden oltava kunnossa.
Se ei ole kuitenkaan koko totuus! Korkeat tunnusluvut saaneet artikkelit (ne niin sanotusti kehokeskeiset) ovat perusteellisia, ja niillä on runsaasti tieteen antamaa painoarvoa. Se kertoo minulle, että olet yhtä utelias kuin kaikki muutkin mutta et halua tyhjiä kaloreita. Jutulla on oltava painavutta ja lähteiden oltava kunnossa.
Painavuudesta puheen ollen joudut käsittelemään paljon tietoa, jos kerromme tarinan juurta jaksain. Artikkelit kuolemasta (nro 6) ja Mariaanien haudasta (nro 4) ovat keskimääräistä huomattavasti pidempiä.
Jos laajennamme listaa 20 suosituimpaan juttuun (löydät numerot 11–20 artikkelin lopusta), sinne alkaa ilmaantua viikinkejä, Hyperloop ja tulivuoria, ja top 50 -lista käsittäisi jo melkein kaikki aihealueet, joista kirjoitamme. Avaruuslennot ja tähtitiede kuitenkin lähes loistaisivat poissaolollaan.
Se saattaa olla merkki siitä, että et ole niin kiinnostunut eksoplaneettojen löytymisestä ja Nasan uusista suunnitelmista valloittaa kuu kuin olemme kuvitelleet. Vai miten on asian laita? Kerro, mitä mieltä olet:
PIKAÄÄNESTYS:
Näen myös, että top 10 -listan juttujen keskipituus on 1 494 sanaa, joten tämä artikkeli alkaa olla niin pitkä, etten saa sinua enää pitkään pidettyä sen ääressä. Onkin aika paljastaa listan kärkiartikkelit:
Top 10 -listan kaksi korkeimmat tunnusluvut saanutta artikkelia vastaavat monen mieltä kaihertaviin kysymyksiin.
Artikkeli nro 2 vastaa kysymyksiin, joita et uskalla esittää:
Top 10 -listan suosituin artikkeli päästää sinut narsistin iholle:
Ja nyt vihdoin pääsimme artikkeliin, jonka soisin näkeväni poistuvan top 10 -listalta, eli penisartikkeliin (kuten juttua kutsutaan toimituksessa), joka on listalla kakkosena.
Artikkeli on vakavissaan ja hyvin kirjoitettu ja tieteellisesti perusteltu, joten en voi moittia sen laatua. Se on kuitenkin roikkunut suosikkilistallamme liian kauan. Se, että se nyt pitää hallussaan top 10 -listan toista sijaa, on suoranainen sodanjulistus. Nyt on aika raivata se listalta. Ainoa tapa tehdä se on tuottaa kymmenen sitä suositumpaa artikkeliaa.
Ja se on yksi syy siihen, miksi tarkkailen sinua. Haluaisin tehdä lisää artikkeleita, joita pidät niin kiinnostavina, että penisartikkelista päästäisiin!
Ongelmana on tietysti se, että olen nyt kiinnittänyt huomiosi penisartikkeliin ja sinulta vaatisi lähes yli-inhimilisiä ponnisteluja JÄTTÄÄ klikkaamatta sitä tai muita top 10 -listan artikkeleita. Ja kun klikkaat niitä, algoritmi palkitsee ne pitämällä ne top 10 -listalla... Jos algoritmi on liian yksinkertainen, siitä saattaa tulla itseään vahvistava ja meille toimituksessa kehittyy tunnelinäkö.
Tästä syystä emme voi jättää kaikkia valintoja algoritmeille. Niiden kaavoja on rukattava koko ajan, ja nyt sinulla on siihen tilaisuus. Alla voit luoda suosikeistasi oman top 3 -listan. Pidän silmällä vastauksiasi!