NASA Glenn Research Center/The SMART Tire Company
rover-dæk

Uudenlainen rengas ei puhkea

Yhdysvaltalaisyhtiön uudenlainen puhkeamaton rengas muistuttaa täyskumirengasta, mutta se perustuu Nasan avaruustekniikkaan. Myynti alkaa pian.

Todennäköisesti rengasrikoista tulee entistä harvinaisempia. Yhdysvaltalaisyritys on kehittänyt uudenlaisen puhkeamattoman renkaan, joka muistuttaa täyskumirengasta.

Hyödyntämällä nykyaikaista avaruustekniikkaa The SMART Tire Company -yhtiö on luonut kestävän ja ilmastoystävällisen renkaan.

Mullistava keksintö sai kaksi palkintoa CES 2023 -teknologiamessuilla: se palkittiin Eco-Design & Smart Energy- ja Vehicle Tech & Advanced Mobility and Sustainability -sarjoissa.

METL-cykeldæk

Tältä näyttää uudenlainen kaksi palkintoa saanut pyöränrengas, METL, joka tulee myyntiin kevään 2023 aikana. Kuvassa on prototyyppi, jossa renkaan metallilankarunkoa peittää kumikerros. Lopullinen versio koostuu nikkelititaani- eli Nitinol-seoksesta. Sen ansiosta tuotteen ilmastokuorma on pienempi kuin tavallisen kumirenkaan.

© The SMART Tire Company

Rengasta testataan Marsissa

Yhdysvaltojen ilmailu- ja avaruushallinto on aloittanut NASA Startup Studio -nimisen ohjelman, joka antaa tutkimustuloksia yritysten käyttöön, jotta niitä voidaan soveltaa tuotekehityksessä.

The SMART Tire Company on kehittänyt Nasan rengastutkimuksen pohjalta Shape Memory Radial Technology -menetelmän, jonka se uskoo mullistavan rengasteollisuuden.

Tuotekehitys perustuu etenkin Nasan Mars-mönkijöitä varten tekemään rengastutkimukseen. Punaisen planeetan pinta on vaativa kulkualusta kivikkoisuuden, suuren painovoiman ja jopa –100 asteeseen laskevan lämpötilan vuoksi. Siellä käytettävien renkaiden pitää olla kimmoisia ja kestäviä.

mars-rover

SMART-valmistusmenetelmä perustuu Nasan Perseverance-mönkijää varten kehittämään rengastekniikkaan.

© NASA/JPL-Caltech

Siksi uudenlainen rengas koostuu nikkelititaani- eli Nitinol-seoksesta. Sen ansiosta materiaali joustaa ja venyy kuin kumi – ja kestää. Lisäksi uutuus on ilmaton.

SMART-renkaassa hyödynnetään muistimetallia.

Muistimetalli tarkoittaa metalliseosta, josta tehty kappale palautuu aina alkuperäisen muotoon samassa lämpötilassa, vaikka se olisi tilapäisesti laajentunut, supistunut tai vääntynyt.

SMART-bildæk

SMART-menetelmällä valmistetun hyvin joustavan ja kestävän autonrenkaan prototyyppi perustuu Nasan tutkimuksiin.

© The SMART Tire Company

Turvallinen ja ympäristöystävällinen tuote

Erittäin joustava ja kestävä metallirengas ei ole ainoastaan puhkeamaton.

The SMART Tire Companyn mukaan 75 prosenttia rengasteollisuuden liikevaihdosta kertyy vaihtorenkaista. Ympäristön kannalta olisi parempi, että renkaiden vaihtoväli olisi nykyistä pitempi.

SMART-renkaiden sanotaan olevan nykyisiä renkaita turvallisempia. Arvio perustuu muun muassa siihen, että yli 20 prosenttia liikenneturmista johtuu rengasrikosta.

Tulevaisuudessa kaikki voivat istua autossa kiinnittämättä lainkaan huomiota liikenteeseen. Tilavassa matkustamossa, joka on varustettu kosketusnäytöillä, voi tehdä töitä, levätä tai seurustella rennosti matkakumppaneiden kanssa.

© Volvo CAR CORP.

Lue myös:

The SMART Tire Company alkaa markkinoida ensimmäistä tuotetaan jo kevään 2023 aikana. Se on ilmaton pyöränrengas, METL. Yritys aikoo kuitenkin valmistaa myös henkilöautojen ja raskaiden ajoneuvojen renkaita.

Muistimetalliin perustuville renkaille on tarvetta myös niillä avaruuslennoilla, joilla laskeudutaan vieraille taivaankappaleille. Joillain niistä voivat vallita vielä vaativammat olosuhteet kuin Marsissa.