Twitterin perustaja loi uuden sosiaalisen verkoston

Twitterin tekijä aikoo lanseerata aivan uudenlaisen sosiaalisen verkoston. Ja hänellä on erityinen missio.

Maailman rikkain mies Elon Musk oli juuri ehtinyt istahtaa Twitterin johtajanpallille, kun teknologiakenttään ilmaantui jo uusi sometoimija.

Asiasta ei tiedottanut suinkaan kuka tahansa.

Kyseessä oli Twitterin entinen toimitusjohtaja Jack Dorsey, joka ilmoitti, että hän on pian valmis lanseraamaan Bluesky-sovelluksen.

Dorsey on juuri lähettänyt uuden sovelluksen beetatestaukseen, ja tiettävästi uutinen Blueskyn beetaversiosta sai 30 000 kiinnostunutta käyttäjää ilmoittautumaan testaajaksi jo kahdessa vuorokaudessa.

Blueskyn kehittäneen teknologiayrityksen mukaan ihmisillä on ollut "valtavaa kiinnostusta" ryhtyä uuden sovelluksen testaajaksi:

Sovelluksella pyritään luomaan vaihtoehto suurille teknologiajäteille.

Dorseyn mukaan se voidaan tehdä rakentamalla uusi "avoin ja hajautettu" sosiaalisen median protokolla, jollaiseen Bluesky perustuu.

Käyttäjädata pois teknologiajäteiltä

Dorseyn tavoitteena on estää se, etteivät yksittäiset yhtiöt voisi hallita käyttäjien dataa. Päinvastoin yrityksillä ja yksityisillä käyttäjillä tulisi olla mahdollisuus rakentaa omia sovelluksiaan, palveluitaan tai suosittelualgoritmejaan kaikille avoimen perusverkoston ja datan päälle.

Tämä on selkeästi erilainen liiketoimintamalli kuin Instagramilla tai Twiwtterillä, joita pyörittää algoritmeista ja käyttäjädatasta päättävä emoyhtiö.

Toisin sanoen Dorsey aikoo hankkiutua eroon korkeista raja-aidoista, jotka rajaavat internetin käyttäjät vain tiettyjen sosiaalisten medioiden käyttäjiksi. Jatkossa voikin olla niin, että jos joku ei esimerkiksi pidä Youtuben automaattisista suosituksista, hän voi vapaasti vaihtaa toiseen sovellukseen, joka tarjoaa saman videovalikoiman mutta suosittelee niitä toisella periaatteella.

Facebook-logo heijastuu silmään
© Shutterstock

Lue myös:

Ei ole vielä varmaa, milloin sovellus on valmis julkaistavaksi virallisesti.

Uuden sosiaalisen alustan perustan luomisen aloitti ja rahoitti Twitter jo vuonna 2019, mutta se on yhtiön mukaan Twitteristä riippumaton.