Exosuit-sukelluspuku

Sukelluspuku kuin sukellusvene

Uusi Exosuit-sukelluspuku on kuin puettava pienoissukellusvene. 240 kilon painoisessa alumiinipuvussa sukeltaja voi laskeutua yli 300 metrin syvyyteen tutkimaan muun muassa antiikin Kreikan aikaista hylkyä.

perjantai 13. helmikuuta 2015

Tähän mennessä teknisesti pisimmälle viety kova sukelluspuku pääsi ensimmäistä kertaa näyttämään kyntensä oikeassa elementissään Joonianmerellä, kun Antikytheran saaren lähellä tutkittiin kansainvälisen tutkija- ja sukeltajaryhmän voimin noin 2 000 vuotta vanhaa hylkyä. Pesusienten pyytäjät löysivät sen vuonna 1900.

Sukelluspuku toimii kuin pienoissukellusvene

Koska tutkimusalueella on vettä paikoin 120 metriä, uudenlainen sukelluspuku, Exosuit, pääsee siellä oikeuksiinsa. Se nimittäin toimii eräänlaisena puettavana sukellusveneenä. Sen ansiosta aika, jonka sukeltaja voi työskennellä noin syvällä, moninkertaistuu. Exosuit on varustettu tarttumapihtien lisäksi valoilla ja moottoreilla, jotka nopeuttavat siirtymistä ja laajentavat toiminta-aluetta.

Sukelluspuku auttaa tekemään uusia löytöjä

Uusissa tutkimuksissa todettiin, että säilyneet laivanosat ovat peräisin luultua pitemmästä eli noin 50-metrisestä laivasta. Sen jäännökset ovat hajallaan suunnilleen 300 metrin matkalla. Löytöihin kuuluu muun muassa lyijyankkuri, joka oli löydettäessä pohjakerrostumien peitossa.

Uusimmalla tutkimuskerralla merestä nostettiin esimerkiksi kauniisti koristeltu sängynpylväs ja kaksi metriä pitkä pronssikeihäs, jota arvellaan patsaan rekvisiitaksi.

KATSAUS: Exosuit-sukelluspuku

1. TIEDONSIIRTO emoaluksen ja sukeltajan välillä tapahtuu valokuitukaapelin kautta. Sukeltaja pystyy lähettämään pinnalle vaikkapa videokuvaa.

2. HENGITYSJÄRJESTELMÄ kierrättää ja puhdistaa ilmaa. Sukeltaja voisikin pysytellä pinnan alla jopa 50 tuntia yhtä kyytiä.

3. NELJÄ MOOTTORIA auttaa liikkumisessa. Sukeltaja käynnistää ja ohjaa moottoreita alaraajoillaan.

4. HIHOISSA JA LAHKEISSA on 18 taipuvaa niveltä. Niinpä sukeltaja voi liikuttaa käsiään ja jalkojaan helposti.

5. KIRKKAAT LED-LAMPUT tuovat kaivattua valoa vedenpinnan alle, missä on hämärää tai pimeää.

6. TARTTUMAPIHDEILLÄ, joita ohjataan puvun sisältä, voidaan kerätä talteen erikokoisia kappaleita.

Ensimmäinen sukelluspuku avasi tien uuteen maailmaan

Sata vuotta sitten merielämästä tiedettiin hyvin vähän. Sittemmin useat keksinnöt ovat auttaneet tutkimaan myös maapallon vedenalaisia osia. Lue artikkeli Jacques Cousteausta, joka teki useita merien salaisuuksia valottavia keksintöjä ja löytöjä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: