Maanjäristys Nepal

Nasa etsii raunioihin hautautuneita tutkan avulla

Nasan kehittämä menetelmä on pelastanut neljän ihmisen hengen Nepalissa 25. huhtikuuta sattuneen maanjäristyksen jälkeen. Mikroaaltotutka havaitsee raunioihin hautautuneiden hengityksen ja sydämenlyönnit.

tiistai 12. toukokuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

Muutaman viikon kuluessa Nepalia on ravistellut jo kaksi voimakasta maanjäristystä. Menetelmät, joilla raunioihin hautautuneet ihmiset voidaan paikantaa tehokkaasti, ovat jälleen ajankohtaisia.

Nasa on kehittänyt mikroaaltotutkan, jonka avulla on jo saatu neljä ihmistä pelastettua raunioista Nepalissa 25. huhtikuuta sattuneen maanjäristyksen jälkeen.

Nasan FINDER-tutka (Finding Individuals for Disaster and Emergency Response) havaitsi neljä miestä, jotka olivat hautatutuneet kolme metriä paksun rauniokerroksen alle. FINDER toimii mikroaaltoalueella, joten se havaitsee aivan pienetkin liikkeet, kuten hengityksen ja sydämenlyönnit.

Kehitettiin etsimään elämää avaruudesta

Nasa kehitti tutkan ennen kaikkea etsimään elämää avaruudesta. Haitissa 2010 sattuneen maanjäristyksen jälkeen sitä on alettu käyttää myös katastrofialueiden etsinnöissä.

FINDER on matkalaukun kokoinen. Kun laite asetetaan raunioiden viereen, se saa 30 sekunnissa selville, onko raunioiden sisällä elonmerkkejä.

Laite lähettää mikroaaltoja, joiden voimakkuus on kymmenestuhannesosa matkapuhelimen lähettämistä mikroaalloista. Jos raunioissa on liikettä, se heijastuu takaisin tutkaan, ja pelastushenkilöstö voi alkaa kaivaa uhreja esiin.

Laite erottaa ihmisen eläimistä

FINDER on erittäin herkkä laite, sillä ihmisen rintakehä liikkuu hengityksessä ainoastaan muutaman sentin. Sydämenlyönti aiheuttaa vain millimetreissä mitattavan liikkeen.

Tutkijat ovat kehittäneet FINDER-laitetta edelleen niin, että nyt se osaa erottaa ihmisen ja eläimestä.

FINDER-laite sopii maanjäristysalueille

Voimakkaat maanjäristykset ovat keskittyneet tiettyihin maailmankolkkiin. Geologit osaavat yhä paremmin ja paremmin ennustaa, missä seuraava järistys sattuu. Lue lisää tästä artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: