Skanneri loihtii tekstiä hiilestä

Kirjakääröt paljastivat hiiltyneen tekstinsä

Herculaneumin kirjastosta peräisin olevat hiiltyneet kirjakääröt ovat olleet lukukelvottomia melkein kaksi vuosituhatta. Nyt tekstit on saatu esiin röntgenkerroskuvauksella.

tiistai 19. toukokuuta 2015

Kirjakääröt jäivät tulivuorenpurkauksen alle

Kun Vesuvius purkautui vuonna 79, mudan ja kuuman kiviaineksen yhdistelmä hautasi Herculaneumin kaupungin. Sen alle jäi myös loistelias talo, jossa oli laaja kirjasto.

Kun 260 vuotta sitten löydetyn papyruskokoelman hiiltyneitä kirjoituksia on luettu, ne ovat hajonneet. Koska hauraita papyruskääröjä ei voida avata turvallisesti, niiden lukemiseen sovelletaan röntgenkerroskuvausmenetelmää.

Italialainen tutkijaryhmä, johon kuuluu muun muassa fyysikko Vito Mocella, on onnistunut paljastamaan nokimusteella kirjoitettuja tekstirivejä kirjain kirjaimelta. Ne ovat noin vuonna 40 eaa. kuolleen kreikkalaisen filosofin ja runoilijan Filodemos Gadaralaisen käsialaa.

Röntgenkerroskuvaus paljasti kirjakääröjen tekstit

Tavallisella röntgenlaitteella kirjakääröjä ei kannata tutkia, sillä muinainen muste sisälsi nokea. Niinpä kirjaimet eivät erotu kuvissa hiiltyneestä taustasta. Sen sijaan röntgenkerroskuvausmenetelmä tunnistaa kirjoitusmateriaalissa esiintyvät minimaaliset korkeuserot. Niinpä saadaan näkyviin, mitä musteella on kirjoitettu.

Napsauta kuva suuremmaksi.

Kirjoittajan käsialaa ilmentävät muun muassa kirjainmuodot.

Kolmannen käärön kirjoittajaksi on jo aiemmin todettu 1. vuosisadalla eaa. elänyt kreikkalainen filosofi ja runoilija Filodemos Gadaralainen, joka kuoli Herculaneumissa. Käsiala-analyysin mukaan on hyvin todennäköistä, että hän kirjoitti myös kääröjen 1 ja 2 tekstit.

Röntgenkerroskuvaus selvittää myös muumioiden salaisuuksia Herculaneumin hiiltyneiden tekstien lisäksi kerroskuvauksella saadaan selville uusia seikkoja myös muumioiden historiasta. Lue lisää tästä artikkelista:

Vesuviuksen kirjakääröt

260 vuotta sitten löydettiin noin 1?800 hiileksi palanutta papyruskääröä. Ne murenevat helposti.

• 585 kääröä on avattu mekaanisesti. Kääröt kestävät käsittelyä huonosti, ja monet niistä ovatkin tuhoutuneet.

• 209 kääröä on kääritty auki osittain.

• Noin 1 000 kääröön ei ole kajottu sen jälkeen, kun ne on rullattu.

• Avatuista kääröistä noin 350:tä on onnistuttu lukemaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: