nb_u05 polonium

Marie Curien löytämä aine poliittisen murhan keskiössä

Marie Curie löysi radioaktiivisen poloniumin vuonna 1898. Nyt aine näyttelee keskeistä osaa Britanniassa laaditussa raportissa, jossa annetaan ymmärtää Putinin tienneen Venäjän entisen agentin murhasta.

torstai 29. tammikuuta 2015 teksti Carsten Nymann / Jakob Priess

Jo muutenkin kiistanalainen oikeudenkäynti kahta Venäjän federaation turvallisuuspalvelun FSB:n (entinen KGB) agenttia vastaan sai torstaina dramaattisen käänteen.

Syyttäjä esitteli raportin, jossa todetaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmeisesti henkilökohtaisesti antoi vuonna 2006 käskyn murhata entinen KGB-agentti Aleksandr Litvinenko.

Raportin mukaan Putinilla oli sekä valta että motiivi – voimakas henkilökohtainen vihasuhde – antaa käsky Litvinenkon murhaamiseen.

Tutkimuksessa todetaan myös, että jos Venäjän turvallisuuspalvelulle, jonka johtaja Putin itse aiemmin oli, annetaan tehtäväksi jonkun surmaaminen, teko vaatii mitä todennäköisimmin presidentin henkilökohtaisen hyväksynnän.

Curien myrkky tappoi venäläisvakoojan

Oikeudenkäynti, johon nyt siis vedettiin mukaan myös Venäjän ykkösmies, alkoi Lontoossa viime vuoden tammikuussa.

Kahta entistä FSB-agenttia Andrei Lugovoita ja Dmitri Kovtunia syytetään siitä, että he surmasivat Aleksandr Litvinenkon polonium-210-isotoopilla vuonna 2006.

Polonium on erittäin radioaktiivinen alkuaine. Sen löysi Marie Curie yhdessä miehensä Pierre Curien kanssa vuonna 1898. Marie Curie sai uransa aikana kaksi Nobelin palkintoa.

Myrkkyä teehen

Yleisin poloniumin isotooppi, 210PO, lähettää alfasäteilyä, joka ei voi läpäistä ihoa mutta on kaikin tavoin erittäin myrkyllistä elimistölle.

Syyttäjien ja tuoreen raportin mukaan Aleksandr Litvinenko murhattiin juuri tällä isotoopilla. Sitä laitettiin hänen teehensä vuonna 2006, kun hän oli kokouksessa lontoolaisessa hotellissa.

Litvinenko kuoli säteilyvammoihin vain kaksi viikkoa myöhemmin. Torstaina julkistetussa raportissa todetaan, että kuolema johtui siitä, että kaksi FSB-agenttia myrkyttivät hänet – ja että ilmeisesti toimilla oli Putinin siunaus.

Myrkky aiheuttaa elinten toiminnan pettämisen

Elimistössä radioaktiivinen aine sitoutuu nopeasti pernaan, munuaisiin ja maksaan, jotka altistuvat valtavalle radioaktiiviselle säteilylle.

Polonium-myrkytyksen ensioireet ovat oksentelu, nenäverenvuoto, hiusten lähtö ja kuume. Lopulta pettävät maksa, perna ja sydän.

Lue lisää Litvinenkosta ja muista kuuluisista myrkytyksen uhreista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: