superman science

Tutkijat Teräsmiehen opissa

Supernäköä ja yliluonnollisia voimia kehitellään laboratorioissa.

keskiviikko 4. joulukuuta 2013 teksti Antje Gerd Poulsen

Sarjakuvasankarien normaalin rajat ylittävät kyvyt eivät vaikuta enää tieteen näkökulmasta tarkasteltuina niin mielikuvituksellisilta kuin 75 vuotta sitten, jolloin Teräsmies aloitti seikkailunsa.

Esimerkiksi näköä voidaan herkistää erikoisvalmisteisilla piilolinsseillä, lihasmassaa lisätä geenihoidolla ja ajattelua tehostaa sähköllä.

Kiikarinäkö syntyy piilolinsseillä

Verkkokalvon keskialue on reunaosia herkempi vioittumaan iän myötä. Tähän ongelmaan tarjoavat ratkaisun uudenlaiset piilolinssit, jotka suurentavat näkymän 2,8-kertaiseksi. Keksintö mahdollistaa tietenkin myös normaalin näköaistin terästämisen.

Mustuaista reunustavat alumiinipeilit muodostavat kehän, joka kerää, taittaa ja heijastaa valonsäteitä samaan tapaan kuin kiikari ennen kuin nämä menevät silmään. Peilikuvio korjaa kuvan vääristymiä, joten näköaistimuksesta tulee hyvin tarkka. 1,17 millimetriä paksuihin linsseihin liittyvät vielä silmälasit, joista valitaan joko normaali- tai kiikarinäkö.

Tekniikan kehittäjien mukaan tavoitteena on yksinkertaistaa toimintatapaa niin, että piilolinssejä voidaan käyttää mainiosti myös ilman silmälaseja.

Kiikarinäkö kiinnostaa armeijaa

Linssit eivät ole vielä käyttövalmiit, mutta jo nyt ne kiinnostavat muun muassa armeijaa.

Lue lisää

Tieteen Kuvalehden uudessa numerossa on lisää juttua Teräsmiehen innoittamista piilollinsseistä. Artikkelissa kerrotaan myös kuudennesta aistista ja hämähäkkivaistosta.

Tiesitkö?

Teräsmiehen superominaisuuksia heikentää hänen kotiplaneetaltaan Kryptonista peräisin oleva kryptoniitti-mineraali. Vuonna 2003 brittiläisen Leicesterin yliopiston tutkija yritti valmistaa kryptoniittia kryptondifluoridista – vihreästä kimmeltävästä kiteestä, joka on radioaktiivista ja voimakkaasti muiden aineiden kanssa reagoivaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: