Tanskan teknillisen yliopiston (DTU) ja Göteborgissa toimivan Chalmersin teknillisen yliopiston tutkijat ovat saavuttaneet huiman tiedonsiirtonopeuden. He siirsivät ensimmäisinä maailmassa enemmän kuin yhden petatavun sekunnissa (Pbit/s) ainostaan yhdellä laserilla ja yhdellä optisella sirulla. Yksi petatavu vastaa miljoonaa gigatavua.
Kokeessa onnistuttiin siirtämään tietoa 1,8 Pbit/s, mikä on kaksi kertaa koko maailman internetliikenne. Siirtoon käytettiin yhtä ainoaa optista lähdettä. Nykyisillä kaupallisilla laitteilla vastaavan datamäärän siirto vaatisi yli tuhat valonlähdettä.
Valonlähde on optinen siru, joka voi käyttää yksittäisen infrapunalaserin valoa ja tuottaa laajan sateenkaarispektrin eli useita frekvenssejä. Toisin sanoen yhden ainoan laserin frekvenssi voidaan moninkertaistaa sadoiksi frekvensseiksi yhdessä sirussa.
Sirun on kehittänyt Chalmersin teknillinen yliopisto.
Valtavat mahdollisuudet
Tanskan teknillisen yliopiston tutkijat ovat laatineet laskentamalleja, joilla voidaan tutkia yhteen siruun perustuvan tiedonsiirron teoreettisia mahdollisuuksia. Laskelmat osoittivat, että menetelmää skaalaamalla saadaan valtavat mahdollisuudet.
Tanskan teknillisen yliopiston professori Leif Katsuo Oxenløwe korostaa nimenomaan sitä, että uusi menetelmä on skaalautuva.
”Laskelmamme osoittavat, että yksi siru ja yksi laser voivat siirtää jopa 100 Pbit/s. Tämä johtuu siitä, että ratkaisumme on skaalautuva. Sillä voidaan saada aikaan useita frekvenssejä, hajottaa niitä kopioiksi ja vahvistaa niitä optisesti. Lisäksi voimme käyttää rinnakkaisia lähteitä, joilla voidaan siirtää dataa.”
Internetin sähkönkulus pienenee
Tutkijoiden ratkaisu on hyvä uutinen internetin sähkönkulutuksen kannalta, todetaan Tanskan teknillisen yliopiston lehdistötiedotteessa.
”Meidän ratkaisumme voi siis korvata satojatuhansia internetin solmukohdissa ja datakeskuksissa käytettäviä lasereita, jotka kuluttavat paljon sähköä ja tuottavat lämpöä. Tässä on yksi mahdollisuus pienentää internetin ilmastovaikutusta”, toteaa Leif Katsuo Oxenløwe.