Tutkijat muuttavat hyönteiset kuvauskoptereiksi

Superkevyt kauko-ohjauksinen kamera antaa mahdollisuuden tarkastella maailmaa hyönteisten silmin.

Superkevyt kauko-ohjauksinen kamera antaa mahdollisuuden tarkastella maailmaa hyönteisten silmin.

Mark Stone/University of Washington

Yhdysvalloissa Washingtonin yliopistossa on kehitetty videokamera, joka on niin pieni ja kevyt, että se voidaan asentaa vaikka kuoriaisen selkään. Se antaa biologeille aivan uuden näkökulman hyönteisten maailmaan.

Kamerassa on akku, ja se sisältää mikrosirun ja antennin, joilla kuvat voidaan lähettää langattomasti älypuhelimeen jopa 120 metrin päähän. Kamera tallentaa videota viiden kuvan sekuntivauhtia 160 x 120 pikselin tarkkuudella.

Kuoriainen kantaa kevyesti kameraa, joka painaa 248 milligrammaa. Seuraavaksi kehitetään kameraa, jonka kanssa hyönteinen voisi lentää.

© Mark Stone/University of Washington

Älypuhelimella kameraa voidaan ohjata bluetooth-yhteyden välityksellä. Puhelimella annetut käskyt saavat sähköä johtumaan kameran kiinnitysvarteen.

Sähkö saa varren taipumaan, jolloin kamera kääntyy. Näin kamera saadaan panoroimaan eli kääntymään paikoillaan jopa 60 astetta.

VIDEO: Katso, kameraa toiminnassa

Järjestelmän kokonaispaino on vain 248 milligrammaa eli se painaa vähemmän kuin seteli, joten se on kaikkien aikojen kevyin langaton kauko-ohjauksinen kamera.

Tutkijat eivät kuitenkaan pysty ohjailemaan kuoriaisen liikkeitä, mutta sitä ei pidetä tutkimuksessa välttämättömänä.

Tutkijat kiinnittivät ultrakevyen kameran kuoriaisen selkään, eikä se näyttänyt haittaavan sen liikkumista millään lailla. Koe ei aiheuttanut kuoriaiselle vaurioita.

© Mark Stone/University of Washington

Tavoitteena on asentaa kameroita satojen kuoriaisten selkään ja vapauttaa niitä alueelle, joka halutaan kartoittaa tai jota halutaan tarkkailla.

Jatkossa järjestelmän paino aiotaan vielä karsia 50–100 milligrammaan, jotta mehiläiset kykenisivät lentämään sen kanssa.