Shutterstock

Tutkija paljastaa turvallisimmat istuinpaikat lento-onnettomuudessa

Turvallisin istuinpaikka on aniharvan suosikki.

Todennäköisyys kuolla lento-onnettomuudessa on noin yksi 11 miljoonasta.

Jos sattuisit olemaan niin epäonninen, että joudut lento-onnettomuuteen, ei ole yhdentekevää, missä kohtaa lentokonetta istut.

Näin kertoo professori Doug Drury Central Queenslandin yliopistosta Australiasta. Hän tarkastelee aihetta populaaritieteellisessä The Conversation-lehdessä.

Druryn mukaan kaikkein suosituimmat ja mukavimmat istuinpaikat eivät tilastojen valossa takaa parasta turvaa onnettomuuden sattuessa. Asia on pikemminkin päinvastoin.

Turvallisimmat paikat ovat nimittäin lentokoneen takimmaisten rivien keskimmäiset istuimet.

Drury perustaa analyysinsä muun muassa yhdysvaltalaisen Time Magazine -lehden katsaukseen, jossa käytiin läpi lento-onnettomuudet 35 vuoden ajalta.

Siinä todettiin, että onnettomuudessa lentokoneen perässä keskipaikoilla istuvien matkustajien kuolleisuus oli 28 prosenttia, kun taas koneen keskiosassa keskipaikoilla istuvien matkustajien kuolleisuus oli 44 prosenttia.

Druryn mukaan on aina parasta istua lähellä hätäuloskäyntiä, koska silloin pääsee nopeimmin ulos lentokoneesta – jos nyt omalla puolella konetta ei ole tulipaloa.

Se, että lentokoneen keskiosassa istuminen on selvästi vähemmän turvallista kuin takaosassa, johtuu siitä, että useimmissa lentokonemalleissa siivissä säilytetään polttoainetta. Siksi siipien kohdalta voi olla onnettomuustilanteessa vaikea päästä pois.

Lisäksi perässä on turvallisempaa kuin edessä, sillä koneen etuosassa istuvat ovat hätälaskeutumisessa tai maahansyöksyssä vaarallisimmassa paikassa.

Keskipaikat ovat turvallisempia kuin ikkuna- tai käytäväpaikat siksi, että molemmin puolin istuvat ihmiset toimivat eräänlaisena puskurina, sanoo Drury.

Ratkaisevinta henkiinjäämisen kannalta ei lopulta kuitenkaan ole istumapaikka, vaan onnettomuuden tyyppi, hän selittää ja alleviivaa, että lento-onnettomuudet ovat äärimmäisen harvinaisia. Riski kuolla esimerkiksi auto-onnettomuudessa on huomattavasti suurempi.