Tulevaisuuden kuminauha on 200 kertaa niin luja kuin teräs

Maailman suurin kuminauhavalmistaja aikoo tehdä kuminauhoista superlujia aineella, jonka ansiosta ne myös kestävät pitkään.

Grafeeni tekee kuminauhoista lujia ja kestäviä.

© Creative Commons

Alliance Rubber Company on toiminut kuminauha-alalla 94 vuoden ajan. Nyt yritys on valmis mullistamaan käsityksen perinteisestä kuminauhasta.

Yhdessä brittitutkijoiden kanssa yritys alkaa lisätä kuminauhoihin grafeenia, joka tunnetaan siitä, että aine on 200 kertaa niin lujaa kuin teräs.

Grafeeni on yhden atomin paksuinen kerros hiiliatomeja, jotka ovat sitoutuneet toisiinsa mehiläiskennostoa muistuttavaksi kehikoksi. Se on erittäin kestävä aine, joka on myös joustavaa, läpinäkyvää ja lämpöä ja sähköä johtavaa.

Norsunkestävä aine

Uusi kestävä kuminauha voi muun muassa mullistaa tavan, jolla ruokaa nykyisin käsitellään kuljetusketjussa, ja yksinkertaistaa herkkien elektroniikkalaitteiden kuljetuksia.

Grafeeni on maailman kestävintä ainetta. Jotta talouskelmun paksuinen kerros grafeenia menisi rikki, tarvitaan lyijykynän päällä istuva norsu.

Alliance Rubber Companyn yritysstrategiajohtaja Jason Risner kertoo ScienceAlert-sivustolle, että yritys aikoo yhdessä Sussexin yliopiston tutkijoiden kanssa selvittää, miten paljon grafeenia kuminauhoihin pitää käyttää.

Jos grafeenia on liian vähän, kuminauhat eivät kestä, ja liian suuri määrä grafeenia taas johtaa siihen, että kuminauhojen joustavuus kärsii.

Tulevaisuuden materiaali

Grafeeni onnistuttiin löytämään itsenäisenä rakenteena vuonna 2004. Sitä ennen tutkijat olivat tienneet sen olemassaolon jo pitkään teoreettisella tasolla.

Aineen on arveltu auttavan monissa teknisissä haasteissa, muun muassa radioaktiivisen jätteen käsittelyssä ja suolan erottamisessa merivedestä.