Tulevaisuuden autot näkevät kulman taakse

Yhdysvaltalaistutkijat ovat kehittäneet kameraa varten tekoälyn, jonka avulla se voi nähdä, mitä seuraavan kadunkulman taakse kätkeytyy.

Yhdysvaltalaisessa MIT-yliopistossa on kehitetty algoritmi, jonka avulla autoon sijoitettu kamera voi nähdä, mitä seuraavan kulman takana on odotettavissa.

© Shutterstock

Muutaman vuoden kuluttua teillä saattaa jo vilistä ilman ajajaa kulkevia autoja. Monet prototyypit pystyvät kokeneimpiakin autoilijoita paremmin tarkkailemaan muuta liikennettä, koska niissä on varusteena tutkajärjestelmiä, ultraääniantureita ja kameroita.

Vielä ei silti kukaan pysty ennustamaan, mitä tapahtuu, kun auto kääntyy kulman ympäri. Tähän haluavat nyt MIT-yliopiston (Massachusetts Institute of Technology) tutkijat saada muutoksen.

MIT:ssä on kehitetty algoritmi kameroihin, jotta ne pystyvät maahan heijastuvan varjon perusteella päättelemään, mitä kulman takana piilee.

Varjo paljastaa ihmiset

Niin sanotut CornerCameras (”kulmakamerat”) havaitsevat pienetkin valon vaihtelut maan pinnalla.

Kuvittele, että kävelet L:n muotoista käytävää pitkin ja kulman takana, seinän toisella puolella on ihmisiä tai esineitä. Ne heijastavat hivenen valoa näkökentässäsi olevaan maahan tai lattiaan. Tästä syntyy heikosti näkyvä varjo, jota kutsutaan penumbraksi.

Kuvaamalla tätä varjoa tutkijoiden kehittämä algoritmi voi yhdistää useita yksiulotteisia kuvia, joista paljastuu, mitä tai keitä kulman takana on.

"Varjojen perusteella voimme päätellä, keitä toisella puolella on ja mihin he ovat menossa", sanoo Katherine Bouman, joka tutkii tekoälyä MIT:n tietotekniikka- ja tekoälylaboratoriossa (CSAIL).

Ratkaisu elämästä ja kuolemasta

Jos esimerkiksi lapsi juoksee kadulle kulman takana, uusi algoritmi havaitsee ne lähes näkymättömät muutokset, jotka syntyvät lapsen varjosta, ja arvioi lapsen vauhdin ja suunnan.

"Tämänhetkisessä tilanteessa kuljettaja ei aina ehdi reagoida ajoissa. Kehittämämme tekniikka voi antaa autoilijalle lisäaikaa juuri ne muutamat sekunnit, jotka ratkaisevat elämästä ja kuolemasta", toteaa Katherine Bouman.