Shutterstock
Kyrillinen näppäimistö

Suojaako kyrillinen näppäimistö kyberuhalta?

Luin jostain, että tietokone on paremmin suojassa hakkeroinnilta, jos siihen on asennettu kyrillinen näppäimistö. Pitääkö väite paikkansa?

"Asenna Windows-pc:lle kyrillinen näppäimistö, niin vältyt haittaohjelmilta, joita hakkerit voivat käyttää koneesi haltuunottoon."

Näin neuvoi tunnettu IT-turvallisuusbloggaaja Brian Krebs vuonna 2021.

Iso osa haittaohjelmista on peräisin Venäjältä. Niihin kuuluvat esimerkiksi kiristyshaittaohjelmat (ransomware), joka lukitsee pc:n ja vaatii sen aukaisemisesta rahaa.

Venäläisten IT-rikollisten kerrotaan ujuttaneen kiristyshaittaohjelmiinsa toiminnon, joka tutkii, onko koneen näppäimistökieleksi valittu venäjä. Jos venäjä on valittuna, haittaohjelma ei aktivoidu.

Krebs on päätellyt tästä, että kaikkien muidenkin kuin venäläisten kannattaisi asentaa Windows-koneidensa suojaksi kyrillinen näppäimistö.

Asia ei ikävä kyllä ole ihan näin yksinkertainen.

Venäjän oltava oletuskieli

Kun toinen tunnettu IT-turvallisuusbloggaaja Bruce Schneier jakoi neuvon lukijoilleen, hän sai epäilevää palautetta.

Moni kiristyshaittaohjelma ei tarkista vain sitä, onko kyrillinen näppäimistö asennettuna, vaan myös sen, onko se oletusasetuksena – eli kirjoitatko jatkuvasti venäjäksi.

Bruce Schneier huomauttaa lisäksi, että on olemassa paljon muunlaisia haittaohjelmia, jotka eivät ota lainkaan huomiota sitä, missä päin maailmaa tietokone sijaitsee.