Shutterstock
Magnus Carlsen

Šakkiskandaalin jälkeen: Näin moni huijaa šakin nettipeleissä

Luvattomia keinoja käytetään päivittäin šakki- ja pokeripeleissä, joissa on suuret rahapalkinnot. Huijauksesta jää kiinni sekä suurmestareita että tavallisia pelaajia.

Šakki on joutunut suurennuslasin alle sen jälkeen, kun norjalainen suurmestari Magnus Carlsen äskettäin hämmästyttävästi kieltäytyi pelaamasta 19-vuotiasta yhdysvaltalaista suurmestaria Hans Niemannia vastaan.

Magnus Carlsen tviittasi ottelusta vetäytymisen jälkeen. Hän syytti Hans Niemannia huijauksesta. Villin teorian mukaan huijaus saattaisi onnistua anaalihelmien avulla: niiden värähtelyt voisivat välittää pelaajalle šakkiohjelman laskemat parhaat mahdolliset siirrot.

Vaikka Niemannin tätä ja sataa muuta väitettyä huijausta ei olekaan todistettu, julkisuudessa on pohdittu, voivatko pelaajat saada ulkopuolista apua turnauksessa, jonka voittosumma on 500 000 dollaria.

Suurmestari kärähti kännykkä kädessä

Huijauskeino on periaatteessa yksinkertainen: huijaava pelaaja saa apua šakkiohjelmalta. Jopa mobiilisovellukset ovat nykyisin niin hyviä, että ne voivat voittaa šakin suurmestarin pelissä.

Kun ohjelmalla on jonkinlainen viestintäyhteys palkintoa himoavaan pelaajaan, tämä on käytännössä vain käsi, joka siirtelee nappuloita tekoälyn ohjeiden mukaisesti.

Magnus Carlsen

Yhdysvaltalainen šakin pelaaja Hans Niemann on haastanut norjalaisen šakin maailmanmestarin Magnus Carlsenin (kuvassa) ja kaksi muuta pelaajaa kunnianloukkauksesta oikeuteen heidän syytettyään häntä huijaamisesta pelissä. Twitterissä julkaisemassaan asiakirjassa Niemann vaatii 100 miljoonan dollarin korvausta.

© Shutterstock

Latvialainen 61-vuotias suurmestari Igors Rausis valokuvattiin Strasbourg Open -turnauksen aikana vuonna 2019 puhelin kädessä vessassa.

Suurmestari myönsi huijanneensa ja lopetti uransa. Muut pelaajat ovat vuosien saatossa huijanneet muun muassa pienoiskuulokkeilla ja päähineeseen piilotetuilla Bluetooth-laitteilla.

550 000 nettihuijaria on jäänyt kiinni

Verkossa 1 500 vuotta vanhaa lautapeliä pelataan ahkerasti. Ja nettipeleissä myös huijataan usein.

Chess.com-sivustolla käy kuukausittain yli 20 miljoonaa pelaajaa. Päivittäin sivusto sulkee noin 800 pelaajatiliä huijauksen – ennen kaikkea tekoälyn käytön – vuoksi. Sivuston peleissä voi voittaa satoja tai jopa tuhansia dollareita.

Kaikkiaan 550 000 Chess.comin asiakastiliä on jouduttu sulkemaan vilpin takia. Huijareiden joukossa on ollut joitakin huippupelaajia. Esimerkiksi 51 suurmestaria ja 98 kansainvälistä mestaria on menettänyt tilinsä. Sivuston mukaan 90 prosenttia huijaukseen syyllistyneistä huippupelaajista on ollut miehiä.

Tekoälyhuijauksen voi paljastaa esimerkiksi se, että matalan luokituksen pelaaja tekee siirtonsa jatkuvasti yhtä lyhyin välein.

Vaikeammin havaittava huijaus perustuu siihen, että pelaaja opettelee ulkoa usean tietokonetta vastaan pelaamansa pelin siirrot ja toistaa sitten siirrot kasvokkain pelattavassa pelissä. Tältä taktiikalta on vaikeaa suojautua, sillä monet huippupelaajat pelaavat säännöllisesti tekoälyä vastaan harjoitellessaan.

Tekoäly auttaa myös pokerissa

Šakin lisäksi muut matemaattisia taitoja vaativat pelit, kuten pokeri ja erityisesti nettipokeri, ovat jo pitkään kärsineet kielletystä tekoälyavusta.

Harrastajapelaajat käyttävät online-robotteja, jotka ohjelmiston ja todennäköisyyslaskennan avulla voivat tahkota rahaa pelaajalle, vaikka tämän olisi töissä tai nukkumassa.

Suuret pokerisivustot ovat kieltäneet nämä ohjelmat. Sivustojen omat tekoälysovellukset tarkkailevat väsymättä koneeseen viittavia pelikuvioita, sillä asialla voi hyvinkin olla pokeribotti.

Pokerisivusto 888poker.com joutui mediatietojen mukaan viime vuonna sulkemaan pois palvelustaan yli 100 teköälypelaajaa ja maksamaan yhteensä 300 000 dollaria niille 5 000 käyttäjälle, joita robotti oli ehtinyt huijata.

Ihmisen taistelulle šakki- ja pokerikoneita vastaan ei tällä hetkellä näy loppua.