Painaako täysi puhelin tyhjää enemmän?

Tuleeko puhelimesta raskaampi, kun siihen tallennetaan sovelluksia, videoita ja valokuvia?

© Shutterstock

Puhelimen paino ei kasva sitä mukaa kuin siihen tallennetaan esimerkiksi videoita ja valokuvia, sillä ne tallentuvat flash-muistin muistisoluihin. Jokainen kuvapiste muuttuu joko nollaksi tai ykköseksi eli digitaalisiksi biteiksi.

"Iphone 13:ssa on 12 megapikselin kamera. Se on vähän yli 12 miljoonaa kuvapistettä, joista jokainen tarvitsee 16 bittiä värin ja kirkkauden tallentamiseen, joten jokaista kuvaa varten 192 miljoonan muistisolun pitää olla joko 1 tai 0", selittää Tanskan teknillisen yliopiston fysiikan professori Peter Bøggild.

"Yksittäiset bitit painavat kuitenkin saman verran, olivatpa ne sitten 0 tai 1", toteaa Bøggild.

Puhelin keventyy käytettäessä

Puhelimen käytöllä voi kuitenkin olla vaikutusta sen painoon. Einsteinin kuuluisa yhtälö E = mc 2 kertoo nimittäin, että energia voi muuttua massaksi ja päinvastoin.

"Puhelimesta tulee hieman raskaampi, kun se ladataan. Ei kuitenkaan siksi, että siihen ´lisätään´elektroneja, vaan siksi, että sähköenergian määrä kasvaa, ja se suurentaa Einsteinin mukaan massaa", selventää Bøggild.

Puhelin voi yhtä hyvin keventyä:

"Kuvien ottaminen ja tallentaminen kuluttavat energiaa, ja se poistuu puhelimesta lämpönä. Niinpä voidaan sanoa, että kuvaaminen keventää puhelinta. Oikeastaan niin tapahtuu aina, kun akkua käytetään", täydentää Bøggild.