Shutterstock
Forbundskanslerinde Angela Merkel

Näin tiedustelupalvelut vakoilevat internetissä

Maapallolla risteilevät valokuidut kuljettavat valtavaa määrää tietoa. Tietoverkoissa tiedon vakoileminen kaikesta mahdollisesta ja kaikilta mahdollisilta tahoilta ei ole vaikeaa... myös sinä voit olla kohteena!

Tanska on noussut otsikoihin, kun kansainvälinen mediayhteistyö paljasti Tanskan puolustusvoimien tiedustelupalvelun sisäisen raportin.

Raportti on sisäinen selvitys, joka osoittaa, että Yhdysvaltojen Kansallisen turvallisuuden virasto, NSA, käytti vuosina 2012–2014 Tanskan internetkaapeleita ruotsalaisten, norjalaisten, ranskalaisten ja saksalaisten virkamiesten ja poliitikkojen vakoiluun. Poliitikkojen joukossa oli muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Mutta miten on ylipäänsä mahdollista, että NSA seuraa Merkelin tekstiviestejä, puheluja ja muuta viestintää netissä?

Tiedustelupalvelut kopioivat dataa

Tietovirta kulkee maiden välillä valokuitukaapeleissa. Kaapelit on asennettu merenpohjaan, ja ne on ankkuroitu maahan kummassakin päässä.

Bestanddele i et internetkabel
© Oona Räisänen / Wikimedia Commons

Internetkaapelin rakenne

Muovinen pintakerros

Polyesterikalvo, joka kestää vetoa ja vääntöä

Suojaava teräsvaijeri

Alumiinikerros, joka suojaa vedeltä

Polykarbonaatti, joka panssarilasin tavoin suojaa kaapeleita

Sähköä johtava kupariputki, joka voimistaa signaaleja

Vaseliini pitää kuitukaapelit paikoillaan

Sisimpänä ovat ohuet valokuitukaapelit, jotka kuljettavat signaaleja valonvälähdyksinä

Valoaaltoja, jotka kulkevat valokuitukaapeleissa, voidaan tarkkailla, kun ne ovat matkalla, mutta se on helpompaa silloin, kun signaali tulee maihin.

Kun pienet laitteet asennetaan paljaalle kaapelille, ne taivuttavat valosignaalin kopioimalla sen binääridatana niin, että toiminta ei haittaa internetliikennettä.

Kartta Tanskasta lähtevistä ja Tanskaan tulevista internetkaapeleista

Tanska on muun muassa Ruotsista, Norjasta, Alankomaista ja Saksasta tulevien internetkaapelien solmukohta.

© Submarine Cable Map

Selitys: Näin tiedustelupalvelut kuuntelevat

Internetissä tieto kulkee merenalaisia kaapeleita pitkin pois Tanskasta ja Tanskaan.

Salaisissa paikoissa Tanskan puolustusvoimien tiedustelupalvelu on napannut sekä kaapeleissa kulkevaa varsinaista tietoa että niin kutsuttua metadataa eli tietoja viestien lähettäjästä, asemasta ja ajankohdasta.

Napattu tieto välitettiin Kööpenhaminassa Amagerissa sijaitsevaan datakeskukseen, jossa se tallennettiin. Sisältö tallennettiin muutamaksi päiväksi, metadata pidemmäksi aikaa.

NSA:n kehittämällä Xkeyscore-tietokoneohjelmalla analyytikot voivat esimerkiksi sähköpostiosoitteen tai nettisivun perusteella etsiä kommunikaatiovirrasta arvokasta tiedustelutietoa.

Tälläinen valvonta on laillista vain siinä tapauksessa, että yksittäisiä henkilöitä tai verkostoja tarkkaillaan osana terrorismin vastaista toimintaa. Mutta periaatteessa kaikkien ihmisten toimintaa netissä voidaan tarkkailla pienimpää yksityiskohtaa myöten.

Sen jälkeen, kun Edward Snowden paljasti NSA:n vakoilutoimet, tiedustelutoiminta on ollut kaikkien tiedossa. Snowden paljasti myös, että NSA tarkkaili Angela Merkelin viestejä.

VIDEO: Snowden selittää, miten Xkeyscore toimii

Tällä hetkellä on vielä epäselvää, tiesiko Tanskan puolustusvoimien tiedustelupalvelu vakoilusta vai käyttikö NSA yhteistyötä hyväkseen salaa.