Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miten Stephen Hawking puhuu?

Maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking menetti puhekykynsä ALS-taudin vuoksi. Hän viestii tietokoneen välityksellä ja hallitsee sitä kasvojensa pienillä liikkeillä.

Wikipedia

ALS­-taudin vuoksi liikunta­- ja puhekykynsä menettäneen maailmankuulun fyysikon Stephen Hawkingin äänen tuottaa puhesyntetisaattori, joka muuttaa tekstin puheeksi.

Hawking ei kuitenkaan kirjoita tekstiä, vaan tietokoneen kamera seuraa hänen toisen poskensa liikkeitä. Tietokone tulkitsee liikkeet sanoiksi, jotka syntetisaattori sitten muuttaa puheeksi.

Tässä Stephen Hawking kertoo itse, miten syntetisaattori toimii:

Hawking puhuu toisen tutkijan äänellä

Hawkingin puhesyntetisaattori on mallia Speech Plus CallText 5010. Se on kehitetty yhdysvaltalaisen Dennis Klattin suunnitelmien pohjalta.

Myös ääni, jolla Hawking nykyään puhuu, perustuu Klattin itse tekemiin nauhoituksiin. Siksi brittiläinen Hawking puhuu amerikanenglantia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota