Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keyboard qwerty
Teknologia - Tietokoneet

Mistä näppäimistön kirjainten järjestys juontuu?

Miksi näppäimistön kirjainten järjestys poikkeaa aakkosjärjestyksestä?

Nykyään yleisimmin käytettyjen näppäimistöjen kirjainjärjestys juontuu 1860-luvulta. Sen keksijäksi mainitaan useimmiten yhdysvaltalainen toimittaja Christopher Latham Sholes.

Tarinan mukaan QWERTY-nimen saanut kirjainjärjestys kehitettiin hidastamaan konekirjoittajien työtä. Yhdysvalloissa kehitetyissä ensimmäisissä kirjoituskoneissa näppäimet olivat aakkosjärjestyksessä. Koska englannissa useimmin käytetyt kirjaimet olivat näppäimistöllä lähekkäin, nopeasti kirjoitettaessa kirjasinten varret sotkeutuivat helposti toisiinsa.

Asevalmistaja aloitti kirjoituskoneen sarjatuotannon

Sholes ratkaisi ongelman kehittämällä näppäimistön, jossa kirjaimet oli sijoitettu niin, että usein lähekkäin esiintyvien kirjainten näppäimet olivat kaukana toisistaan. QWERTY-näppäimistöstä ja sen erikielisistä muunnelmista kehittyi vähitellen standardi latinalaista kirjaimistoa käyttävissä maissa sen jälkeen, kun Sholes 1873 myi kehittämänsä kirjoituskoneen aseita valmistavalle Remington-yhtiölle, joka aloitti sen sarjatuotannon.

Järjestys ei ehkä ole paras mahdollinen

QWERTY:lle on kehitetty vaihtoehtoja. Jotkut pitävät parempana esimerkiksi yhdysvaltalaisen August Dvorakin 1932 kehittämää järjestystä, joka perustuu tutkimuksiin kirjoitustavoista ja kirjainten esiintymistaajuudesta. Dvorak-näppäimistössä on keskirivillä englannin kielen kymmenen yleisintä kirjainta, viisi konsonanttia ja viisi vokaalia.

Kiinalaiset kirjoituskoneet

Kiinalaisten kirjoituskoneiden näppäimistöt muistuttavat länsimaisia näppäimistöjä, mutta varsien päissä on kirjainten sijaan kirjainmerkkejjä. Tietokonenäppäimistöt poikkeavat tästä, sillä ne sisältävät kiinan ääntämystä kuvaavia pinyin-järjestelmän merkkejä. Tietokoneen näppäimistöllä voidaan kirjoittaa äänteitä, joista sana koostuu, minkä jälkeen tietokone ”arvaa”, mistä kirjoitusmerkistä on kyse, sillä merkkejä on tuhansia. Jos arvaus ei ole oikea, kirjoittaja voi numeroa painamalla valita tietokoneen ehdotuksista oikean merkin. Tottunut käyttäjä pystyy kirjoittamaan tälläkin tavalla melko nopeasti.

Lue myös:

7 spørgsmål til professoren Søren Hauberg
Tietokoneet

7 kysymystä professori Søren Haubergille

4 minuuttia
Tietokoneet

Uusi ennätys: Näin nopea internetistä tulee

2 minuuttia
Tietokoneet

Internet kiihdyttää avaruuden kautta

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota