Shutterstock & Lotte Fredslund
Laas din smartphone op

Käytä koko kehoasi tunnistautumiseen

Kasvot avaavat puhelimen, sormenjälki varmistaa tilisiirron... Ja kohta voi jopa hampaiden äänellä osoittaa henkilöllisyytensä. Tutustu seitsemään tekniikkaan, joissa käytetään käyttäjän fyysisiä ominaisuuksia esimerkiksi verkkoasiointipalveluihin kirjautumiseen.

Kehosta on vähitellen tulossa monipuolinen henkilötodistus, jolla voi osoittaa oikeutensa käyttää esimerkiksi asiakastiliä tai kirjautua terveyspalveluihin. Vanhoille keinoille, kuten sormenjälki- ja kasvojentunnistukselle, kehitetään kovaa vauhtia vaihtoehtoja. Nyt esiteltävistä seitsemästä tekniikasta osa voikin yllättää.

Kasvot

3D-analyse af ansigt

Kun kasvoista tehdään kolmiulotteinen analyysi, tunnistuksen luotettavuus paranee esimerkiksi avattaessa puhelinta.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Kasvot tunnistetaan kolmiulotteisesti

Hymykuopat, leveä leuka tai perunanenä – jokaisella on yksilöllisiä kasvonpiirteitä, jotka mahdollistavat tunnistamisen esimerkiksi, kun on avaamassa puhelinta.

Tunnistuksen luotettavuus paranee, kun käytetään infrapunasäteilyä, sillä skanneri ei ainoastaan määritä pituutta ja leveyttä, vaan se myös mittaa kasvonpiirteiden syvyyden.

Kasvojen ominaisuudet oppivien algoritmien ansiosta tunnistus tapahtuu varmasti, vaikka kasvot eivät näytäkään aina aivan samanlaisilta.

Sormenjälki

Riller paa fingrene - fingeraftryk

Skanneri tunnistaa yksilöllisestä sormenjälkikuviosta muun muassa niitä kohtia, joissa kohoumat haarautuvat tai risteävät.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Sormenjälki vahvistetaan aidoksi

Sormenjälkitunnistuksen maine on saanut kolauksia, kun rikoksia on tehty käyttämällä muun muassa sormenpäiden vaha- tai silikonijäljennöksiä. Skannerit ovat erehtyneet pitämään kuvioita aitoina.

Tekniikkaa yritetään kuitenkin kehittää turvallisemmaksi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on suunniteltu laite, joka ei ainoastaan skannaa sormenjälkeä, vaan se myös mittaa verenpaineen sormesta kopion käytön vaikeuttamiseksi.

Verisuonisto

Blodaaremoenster i haand

Esimerkiksi kaupan kassaohjelma voi tunnistaa asiakkaan hänen kätensä yksilöllisestä verisuonikuviosta.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Skanneri kartoittaa verisuonet

Jokaisella on kädessään ainutlaatuinen verisuonisto, josta henkilöllisyys voidaan todeta yhtä luotettavasti kuin sormenjäljistä. Osa tutkijoista uskoo verisuonitunnistuksen suosion kasvuun, sillä käden ihon alla olevaa kuviota on erittäin vaikea kopioida ja väärentää.

Lähi-infrapunasäteily, jonka aallonpituus on hieman suurempi kuin näkyvän valon, tuo kämmenen ja sormien verisuonet esiin niin, että ne voidaan kuvata digitaalisesti. Kuva toimii henkilökorttina.

Silmä

Smaa, unikke bevaegelser i oejnene

Silmien pienet nopeat liikkeet ovat yksilöllisiä. Siksi ne paljastavat, onko kyseessä se henkilö, jolla on esimerkiksi kulkulupa.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Silmä liikkuu ainutlaatuisesti

Silmien luonnollisia pieniä liikkeitä kutsutaan mikrosakkadeiksi. Ne kestävät vain 6–30 sekunnin tuhannesosaa.

Mikrosakkadit ovat yksilöllisiä. Saksalaisen Potsdamin yliopiston tutkimuksen mukaan henkilö on tunnistettavissa niiden perusteella, kun silmä kuvataan 1 000 kertaa sekunnissa.

Katseenseurantatekniikkaa voidaan soveltaa tunnistautumisjärjestelmissä. Asiantuntijat arvioivat menetelmän jopa perinteistä iiristunnistusta luotettavammaksi, koska huijaaminen tekosilmän avulla ei onnistu.

Kävelytyyli

Gangart kan deles i 25 led

Kävelytavasta on erotettavissa jopa 25 yksityiskohtaa, joihin henkilön tunnistaminen voi perustua.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Jokainen kävelee omintakeisesti

Kukaan muu ei kävele niin kuin sinä. Ihmisten väliset erot johtuvat muun muassa nivelten toiminnasta ja liikeradoista. Siksi liikkumistapakin on tuntomerkki.

Yhdysvaltalaisen Michiganin valtionyliopiston kehittämä ohjelma pystyy erottamaan henkilöt kävelytyylistä.

Tunnistus perustuu 25 niveleen. Ohjelma analysoi kuvasarjasta niiden sijainnin, asennon ja keskinäisen aseman.

Huulet

Genkendelse af laeber

Skanneri määrittää kuudesta huulten kohdasta, onko esimerkiksi ovella tunnuskoodin lausuvalla pääsyoikeus.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Huulet yksilöivät

Pohjoisirlantilaisessa Belfastin yliopistossa on kehitetty algoritmi, joka tunnistaa henkilön huulten liikkeistä.

Huuliltalukutekniikka estää yritykset hämätä kasvojentunnistusjärjestelmää kasvokuvalla.

Niissä tunnistautumismenetelmissä, joissa tarvitaan ääneen lausuttava tunnuskoodi, voidaan varmistaa huulten liikkeet lukemalla, ettei mikrofoni ota vastaan mahdollisesti väärennettyä tallennetta.

Tunnistus tapahtuu kaksiosaisesti: skannerin kuvaamia huulten liikkeitä verrataan ääneen, jolla koodi lausutaan.

Hampaat

Genkendelse af taender

Kun hampaat purraan yhteen, ne saavat ominaispiirteillään aikaan ainutlaatuisen äänen. Korvamikrofoni voi algoritmin avulla todistaa henkilöllisyyden.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Hampaisto estää identiteettivarkauksia

Toisiaan vasten painautuvien hampaiden tuottama ääni kelpaa yksilölliseksi tuntomerkiksi.

Kun esimerkiksi etuhampaat osuvat toisiinsa tai purraan vain toisen puolen hampailla, syntyy värähtelyä, johon vaikuttavat monet tekijät purennasta paikkoihin.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan purukaluston kitinästä ja kalinasta voidaan erottaa eri yksilöt. Tunnistusjärjestelmä vaatii vain korvamikrofonin, joka ottaa vastaan leuoista kallon muihin luihin välittyvät värähdykset.