Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Valosta ääneksi

Sydneyn yliopiston tutkijat ovat onnistuneet tallentamaan valoa ääniaaltoina sirulle. Näin raivataan tietä sille, että supernopeaa valoa voidaan hyödyntää tietokoneissa.

© University of Sydney
Teknologia - Tietokoneet

Ensi kertaa: Valoa tallennettiin äänenä

Valoa mikrosiruun. Nyt tutkijat ovat keksineet, miten tallennetaan valoa äänenä ja muutetaan se taas valoksi, jotta tietokoneestasi saadaan supernopea.

Yhtäkkiä tietokoneesi takkuilee. No onkohan se taas ylikuumentunut?

Tilanne on monelle tuttu. Kun tietokone on kuumentunut liikaa, se toimii hitaasti ja epävakaasti. Siksi fyysikot ja yritykset, kuten esimerkiksi IBM ja Intel, yrittävät löytää uusia, sähköä nopeampia energianlähteitä. Valo sopisi tarkoitukseen erinomaisesti – ja jotta informaatiota voidaan tallentaa ja käsitellä valona, on kehitettävä optinen siru.

Tietokoneita "valon nopeudella"

Valon hiukkaset, fotonit, eivät nimittäin tuota lämpöä. Lisäksi ne siirtävät tietoa paljon nopeammin, vähemmällä energiankulutuksella ja ilman sellaisia häiritseviä sähkömagneettisia kenttiä, joita sähkö muodostaa.

Tutkijoilla on kuitenkin pähkinä purtavanaan: miten siru ehtii tallentaa informaatiota ja käsitellä sitä, kun valo kulkee 300 000 kilometrin sekuntivauhtia?

Valo muutetaan ääneksi

Australialaisen Sydneyn yliopiston tutkijat ovat nyt ratkaisseet ongelman. He jarruttavat valosignaalia mikrosirussa ja ”pysäköivät” tiedon ääniaalloksi, jolloin tieto pysyy sirussa viisi kertaa niin pitkään kuin se pysyisi valona.

Näin syntyy viive, jonka aikana tietokone ehtii tallentaa ja käsitellä tiedon. Ja tämäkin tapahtuu paljon tarkemmin kuin nykyään.

Uusi menetelmä perustuu siihen, että valon ja äänen pienimmillä yksiköillä on selviä yhteisiä piirteitä. Samoin kuin valon fotonit myös äänen fononit liikkuvat aaltoina, joilla on eri voimakkuuksia ja pituuksia, ja nämä voivat siis toimia yhdessä vaikuttamalla toinen toisiinsa.

Tarvitaan kuitenkin vielä uusia kokeita ja lisää kehitystyötä, ennen kuin uudenlainen siru voidaan ottaa tuotantoon.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota