Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

information storage
Teknologia - Tietokoneet

Digiaineisto uhkaa hajota käsiin

Olen tallentanut tärkeitä valokuvia ja sähköposteja pc:ni kiintolevylle ja muistitikulle. Kuinka kauan ne säilyvät?

Digitaaliset tiedostot eivät ole niin kestäviä kuin yleensä luullaan. Asiantuntijat puhuvatkin jo ihmiskuntaa uhkaavasta tietokadosta. Nykyiset muistivälineet, kuten tietokoneen kiintolevy, eivät ole aina luotettavia edes viittä vuotta, vaikka ne joissain tapauksissa kestäisivätkin paljon pitempään. Muun muassa iskut, kosteus ja lämpö heikentävät digiaineiston säilyvyyttä. Varmuuskopioiden tekemistä ei siis suositella turhaan.

Arvioiden mukaan usb-muistitikut toimivat kolmesta viiteen vuoteen ja useaan kertaan kirjoitettavat cd-levyt suunnilleen viisi vuotta. Kahden yleisimmän muistivälineen, cd- ja dvd-levyn, käyttöiäksi on arvioitu noin 25 vuotta. Asiasta ollaan epävarmoja siitä syystä, että pitkäaikaiskokemuksia ei ole. Käsitykset perustuvat kokeisiin, joissa muistivälineitä vanhennetaan keinotekoisesti muun muassa altistamalla ne kosteudelle ja lämpötilanmuutoksille. Yleensä ensimmäisenä pettää pinnoite, jonka tehtävänä on suojata tiedostoja. Kyse voi olla esimerkiksi dvd-levyn muovisesta suojakalvosta. Vain erikoistarkoituksiin valmistetut cd- ja dvd-levyt on varustettu kestopäällysteellä, jonka uskotaan säilyvän jopa tuhat vuotta.

Vaikka itse muistiväline pysyisikin ehjänä, ei ole sanottua, että sen sisältämät tiedot voidaan lukea aikojen kuluttua. Tekniikan kehitys on jo johtanut siihen, että osa viime vuosikymmeninä käytössä olleista digitaalisista tiedontallennusmenetelmistä on käytännössä hävinnyt. Näin on käynyt muun muassa levykkeille. Nykytietokoneissa ei enää edes ole tarvittavia levykeasemia.

Digitaalisen tiedon vaalimiseen kuluu jo nykyään (turhan) paljon aikaa, vaivaa ja rahaa niin museoissa, arkistoissa kuin kirjastoissakin. Edes varmuuskopiointi ei takaa, että tärkeät tiedostot säilyvät jälkipolville. Tulevaisuudessa tehtävä tuskin helpottuu, sillä tieto- ja viestintätekniikan kehitys on aiheuttanut oikean informaatiotulvan.

Digitaalinen tieto säilyy vain rajallisen ajan

Lue myös:

Tietokoneet

Internet kiihdyttää avaruuden kautta

7 minuuttia
Tietokoneet

5 myyttiä ruutuajasta: Tekeekö Google tyhmäksi?

8 minuuttia
Tietokoneet

Bittien ja tavujen taustaa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota