Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Vincent Botta on Unsplash
Teknologia - Tietokoneet

Bittien ja tavujen taustaa

Aina sanotaan, että digitaalinen tieto perustuu ykkösiin ja nolliin. Mitä tällä oikeastaan tarkoitetaan, ja mitä ovat bitit ja tavut?

Bitti on digitaalisen tiedon pienin mittayksikkö, jolla voi olla vain kaksi arvoa: ykkönen tai nolla. Kaikki tietokoneen toiminta voidaan ilmaista ykkösillä ja nollilla. Ykkönen merkitsee sitä, että virta kulkee, nolla sitä, että virta ei kulje. Tavu puolestaan on tallennuskapasiteetin yksikkö, jossa on kahdeksan bittiä eli se on ykkösten ja nollien kokonaisuus, esimerkiksi 10001101.

Kahdeksan bitin avulla voidaan kuvata lukuarvoja 0–255 tai kirjainmerkkejä. Toisin kuin voisi kuvitella, kilotavu ei ole tuhat tavua vaan 1024 tavua, koska tietokoneen käyttämät luvut noudattavat binääri- eli kaksilukujärjestelmää.

Siksi myöskään miljardi ei ole tietokoneelle pyöreä luku. Selvyyden vuoksi tietokoneen muistin ja kiintolevyn koko ilmaistaan silti kymmenjärjestelmästä tutuilla etuliitteillä kilo, mega tai giga. Megatavu on tarkalleen 1 048 576 tavua, ja gigatavu on 1024 megatavua eli 1 073 741 824 tavua. Nykyään tietoa tallennetaan usein cd-levylle. Cd-levyllä digitaalinen tieto on tallennettuna ohueen alumiinilevyyn pieninä painaumina.

Tieto luetaan infrapunasäteellä, jonka levyn eri kohdat heijastavat takaisin eri tavalla. Bitit ovat tallentuneena cd-levyyn painaumina niin, että painauma vastaa nollaa ja tasainen kohta ykköstä.

Cd-levyn seuraajalle dvd-levylle mahtuu jopa 25 cd-levyn tietomäärä. Cd-levyssä on vain yksi alumiinilevy, dvd-levyssä puolestaan voi olla jopa neljä levyä. Lisäksi dvd:n uraväli on vain noin puolet cd-levyn uravälistä, ja tehokas pakkaustekniikka lisää vielä dvd:lle mahtuvan tiedon määrää.

Lue myös:

7 spørgsmål til professoren Søren Hauberg
Tietokoneet

7 kysymystä professori Søren Haubergille

4 minuuttia
information storage
Tietokoneet

Digiaineisto uhkaa hajota käsiin

0 minuuttia
Tietokoneet

Uusi ennätys: Näin nopea internetistä tulee

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota