Google

TESTI: Googlen uusi ovikello lähettää livelähetystä oveltasi

Ovikello, joka voi puhua, tunnistaa kasvoja ja kuvaa koko ajan. Onko se hyvä idea? Tekniikka-asiantuntijamme ei ole aivan vakuuttunut asiasta.

Älykoti on monimutkainen käsite.

Toisaalta olen automaattisten toimintojen kannattaja. Ääniohjaus ja mahdollisuus hallita musiikkia ja kodin valaistusta helposti ovat minusta hyvä juttu.

Toisaalta uudet mahdollisuudet, anturit, mikrofonit ja kamerat eivät välttämättä tee kodista yhtään sen parempaa.

Nyt olen testannut Googlen uutta Nest Doorbell -video-ovikelloa, jonka on määrä tehdä elämästä helpompaa ja turvallisempaa. Se ei ole koko totuus, vaan näyttää siltä, että uusi tekniikka tuo mukanaan uudenlaisia haasteita. Palaan tähän vielä myöhemmin.

Nicolai Franck tekniikkapalsta
©

Uusi palsta esittelee viikon tärkeimmät tekniikkauutuudet

Palstaa pitää tanskalainen tekniikkatoimittaja Nicolai Franck, joka tuntee kaiken maailman vekottimet, tietoverkot ja digipalvelut.

Franck julkaisee Techliv-uutiskirjettä ja samannimistä podcastia.

Nest Doorbell: Googlen tuorein tarjokas video-ovikelloksi

Nest Doorbell on Googlen tuore versio video-ovikellosta eli ovikellosta, joka sisältää videokameran.

Ovikellossa on myös mikrofoni ja kaiutin, joten käyttäjä voi nähdä ja kuulla, mitä oven edustalla tapahtuu, ja myös puhua ovikelloa soittaneen henkilön kanssa.

Lisäksi ovikellossa on liiketunnistin, joka käynnistää videon tallennuksen ja lähettää puhelimeen ilmoituksen ovea lähestyvästä henkilöstä.

Laite sisältää siis sekä ovikellon, viestintäjärjestelmän, turvakameran ja eräänlaisen vakoilujärjestelmän.

Näin Nest Doorbell toimii

Käyn seuraavaksi läpi ovikellon perustoiminnot sen toiminnan ymmärtämiseksi käytännössä.

Jos joku soittaa ovikelloa, saat ilmoituksen puhelimeesi.

Jos omistat Google Nest -älykaiuttimen, sekin voi antaa äänimerkin, kun ovikello soi.

Jos sinulla taas on Google Nest Hub, joka on näytöllä varustettu älykaiutin, se alkaa automaattisesti toistaa ovikellon tallentamaa videokuvaa näytöllään, niin näet, kuka ovikelloa on soittanut.

Nest-family

Als je een Google Nest Hub 2 hebt, zie je het automatisch op je telefoon of tablet als er iemand aanbelt.

© Google

Kuten on jo varmasti selvää, Nest Doorbell on integroitu selkeästi Googlen muihin älykotilaitteisiin.

Jos haluat käyttää kaikkia ovikellon mahdollisuuksia hyväksesi, ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin sitoutua Googlen täydelliseen älykotipakettiin.

Voit tietysti myös tyytyä vain lataamaan älypuhelimeesi Googlen Home-sovelluksen, jolla pääset hallitsemaan ovikellon eri toimintoja.

Juttele postinkantajan kanssa, vaikka olet lomalla

Koska viestit voidaan ohjata puhelimeesi, voit nähdä ovikellon soittajan myös ollessasi töissä, lomalla tai käymässä lähikaupassa.

Ovikellon kaiuttimen ja mikrofonin ansiosta pääset myös keskustelemaan ovikellon soittajan kanssa.

Jos sinun ei ole mahdollista keskustella juuri sillä hetkellä, voit myös soittaa puhelimesta etukäteen tallennetun ääniviestin, esimerkiksi "tulen pian" tai “jätä paketti vain portaille”.

Liiketunnistin aktivoi kameran

Nest Doorbell ei aktivoidu vain silloin, kun ovikelloa soitetaan. Liiketunnistimen ansiosta ovikello voi lähettää sinulle viestejä myös silloin, kun joku vain lähestyy ovea.

Kaikki videotallenteet tallentuvat automaattisesti Googlen palvlilmelle, joten voit myöhemminkin katsella ja kuunnella, mitä oven edessä on puhuttu.

Kaikkia videoita voi katsoa älypuhelimella.

Tunnistaa perheenjäsenten ja tuttujen kasvot

Kamera pystyy myös tunnistamaan ihmisten kasvoja.

Kasvojentunnistustoiminnon ansiosta ovikello voidaan opettaa tunnistamaan perheenjäsenten ja tuttujen kasvot. Tällöin viesti voi sisältää myös tiedon ovikellon soittajasta, esimerkiksi "Pekka soittaa ovikelloa".

Kasvojentunnistus toimii melko hyvin. Kasvodatan käsittely tapahtuu itse laitteessa eikä prosessointia tehdä Googlen palvelimilla.

Nest Doorbell toimii, kuten Google lupaa

Teknisesti ovikello toimii pääosin juuri niin kuin Google lupaa.

Käyttöönotto on varsin mutkatonta. Lisäksi Nest Doorbell on helppo asentaa, koska se on akkukäyttöinen eikä se tarvitse sähköä ja johtoja.

Google Home -sovellus, joka on järjestelmän sydän, on myös melko pätevä.

Itse laite on kuitenkin melko isokokoinen, eikä se näytä ulko-ovella kovin tyylikkäältä.

Haluatko kotiisi valvontaa?

Tähän asti kaikki näyttää hyvältä...

Todellinen kysymys onkin se, että onko elämäsi parempaa, helpompaa tai turvallisempaa, kun asennat verkkoyhteydellä varustetun Googlen ovikellokameran?

Oman kokemukseni mukaan kamera muuttuu pian eräänlaiseksi valvontakameraksi.

Sen lisäksi, että saan jatkuvasti ilmoituksia siitä, milloin perheenjäsenet saapuvat kotiin tai lähtevät sieltä pois, voin milloin tahansa avata puhelimestani kameran ja katsoa, näkyykö siinä mitään.

Kuten aiemmin jo mainittiin, kamera alkaa tallentaa videokuvaa aina, kun joku lähestyy ovikelloa, ja voin katsoa tallenteet myöhemmin puhelimestani.

On tietysti selvää, että voin hyvin jättää urkkimatta, mitä perheenjäseneni tekevät (tai he voivat jättää urkkimatta minun menojani).

Olen kuitenkin ihan varma siitä, että moni lankeaa kiusaukseen ja eikä voi olla selaamatta sovelluksen historiaa, josta näkee kaikki taloon tulleet ja sieltä poistuneet.

Video voi olla tärkeä ja hyödyllinen – ja lietsoa epäluottamusta

Voi tietysti olla hyviä syitä video-ovikello asentamiseen ulko-ovelle, esimerkiksi se, että asujat ovat iäkkäitä tai asuja asuu yksin.

Nest Doorbellin toiminnot saavat minut kuitenkin pelkäämään, että liian moni ajautuu valvomaan ja tarkkailemaan liikaa omia perheenjäseniään.

Turvallisuudentunne, jota kameran kerrotaan kasvattavan, voi muuttua nopeasti yleiseksi epäluuloksi – sekä epäluuloksi omia läheisiä että ympäröivää maailmaa kohtaan. Se on omasta mielestäni liian kova hinta maksettavaksi siitä, että saa helposti selville, kuka soittaa ovikelloa.

Olemme kuitenkin kaikki erilaisia. Jos et kärsi samanlaisista pahoista aavistuksista, Googlen Nest Doorbell on varsin toimiva tuote.

Nest Doorbell maksaa noin 200 euroa