Liikennemäärältään Kiinan viidenneksi suurimmassa kaupungissa on City Brain -tekoälyohjelman avulla päästy lähes kokonaan eroon liikennekaaoksesta.

© Shutterstock
Teknologia - Tekoäly

Tekoäly pitää kuria kaupungissa

Kiinassa on vilkkaan suurkaupungin infrastruktuuri annettu osin tietokoneiden hoidettavaksi. Ensimmäiset tulokset kokeilusta osoittavat, että tekoälyn ohjaama liikenne helpottaa kaikkien asukkaiden elämää.

Hangzhoun miljoonakaupungissa Kiinassa on hyvällä menestyksellä poistettu ruuhkat maan liikennemäärältään viidenneksi suurimmasta kaupungista City Brain -valvontajärjestelmän avulla. Järjestelmä on varustettu ihmisaivojen kaltaisilla analysoivilla ominaisuuksilla.

City Brain analysoi yli 50 000 valvontakameran eri puolilta kaupunkia välittämät tiedot. Kuvia käy reaaliaikaisesti läpi ohjelmisto, joka havaitsee liikenteestä tietyt toistuvat kuviot, kuten nopeudet, autojen väliset etäisyydet ja yhteentörmäykset.

Kaikki laskutoimitukset kootaan City Brainiin. Se on algoritmi, joka tulkitsee laskelmat ja esimerkiksi pitää valojen vihreät aallot pidempinä, mikäli se edistää liikenteen sujuvuutta.

Järjestelmä on lyhentänyt matka-aikoja kymmenen prosenttia, lisännyt autojen keskinopeutta 15 prosenttia ja puolittanut ambulanssien saapumisajan. Näin kertoi City Brainin kehittänyt it-alan jättiyritys Alibaba konferenssissa.

Hangzhoun liikennettä ohjaa tekoäly keskeisestä valvontahuoneesta.

© ImagineChina

Kaupunkiaivot auttavat poliisia

Liikenteen säätely on City Brainin työlle vasta vaatimaton alku. Se pystyy myös havaitsemaan levottomuuksia ja etsimään rikollisia katukuvasta.

Alibaba on jo auttanut Kiinan viranomaisia löytämään yli 500 karkuteillä ollutta vankia City Brainin sisältämällä kasvojentunnistusohjelmalla.

Järjestelmä on jo myyty Kuala Lumpuriin. Torontossa Kanadassa taas on kehitteillä uusi digitaalinen kaupunginosa, Quayside, jota aikanaan tarkkailee oma tekoälyohjelmisto.

Lue myös:

Tekoäly

Nyt robotit kävelevät kuin ihmiset ja myös näyttävät ihmisiltä

2 minuuttia
Tekoäly

Googlen tekoäly hioo hoksottimiaan

1 minuuttia
Tekoäly

Tekoäly muuttaa tikku-ukot eläviksi

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!