Liikennemäärältään Kiinan viidenneksi suurimmassa kaupungissa on  City Brain -tekoälyohjelman avulla päästy lähes kokonaan eroon liikennekaaoksesta.

© Shutterstock

Tekoäly pitää kuria kaupungissa

Kiinassa on vilkkaan suurkaupungin infrastruktuuri annettu osin tietokoneiden hoidettavaksi. Ensimmäiset tulokset kokeilusta osoittavat, että tekoälyn ohjaama liikenne helpottaa kaikkien asukkaiden elämää.

tiistai 17. huhtikuuta 2018 teksti Mikkel Meister

Hangzhoun miljoonakaupungissa Kiinassa on hyvällä menestyksellä poistettu ruuhkat maan liikennemäärältään viidenneksi suurimmasta kaupungista City Brain -valvontajärjestelmän avulla. Järjestelmä on varustettu ihmisaivojen kaltaisilla analysoivilla ominaisuuksilla. 

City Brain analysoi yli 50 000 valvontakameran eri puolilta kaupunkia välittämät tiedot. Kuvia käy reaaliaikaisesti läpi ohjelmisto, joka havaitsee liikenteestä tietyt toistuvat kuviot, kuten nopeudet, autojen väliset etäisyydet ja yhteentörmäykset. 

Kaikki laskutoimitukset kootaan City Brainiin. Se on algoritmi, joka tulkitsee laskelmat ja esimerkiksi pitää valojen vihreät aallot pidempinä, mikäli se edistää liikenteen sujuvuutta. 

Järjestelmä on lyhentänyt matka-aikoja kymmenen prosenttia, lisännyt autojen keskinopeutta 15 prosenttia ja puolittanut ambulanssien saapumisajan. Näin kertoi City Brainin kehittänyt it-alan jättiyritys Alibaba konferenssissa.

Hangzhoun liikennettä ohjaa tekoäly keskeisestä valvontahuoneesta. 

© ImagineChina

Kaupunkiaivot auttavat poliisia

Liikenteen säätely on City Brainin työlle vasta vaatimaton alku. Se pystyy myös havaitsemaan levottomuuksia ja etsimään rikollisia katukuvasta. 

Alibaba on jo auttanut Kiinan viranomaisia löytämään yli 500 karkuteillä ollutta vankia City Brainin sisältämällä kasvojentunnistusohjelmalla. 

Järjestelmä on jo myyty Kuala Lumpuriin. Torontossa Kanadassa taas on kehitteillä uusi digitaalinen kaupunginosa, Quayside, jota aikanaan tarkkailee oma tekoälyohjelmisto. 

Kun tilaat Tieteen Kuvalehden, saat tieteellisesti dokumentoituja uutisia. Jos tilaat nyt, voit hyödyntää hyvän tarjouksen:

  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä.

  • Kuukauden käyttöoikeus lehtiemme digijulkaisuihin, valittavana muun muassa National Geographic, Tee Itse ja Historia.

  • Sonitumin Bluetooth-kaiutin.

Vain 4,90 säästät 56,00 euroa!  

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: