Wikimedia Commons
Open AI's chatbot kaldet ChatGPT

Hyytävän taitavat chattibotit ovat totta

Open AI -säätiön uusi chattibotti ChatGPT osaa keskustella ja kirjoittaa hämmästyttävän korkealla tasolla.

Robotit tulevat tekemään suuren osan ihmisten töistä, ja tekoäly, AI, voi tehdä myös ihmisen aivotoiminnan suurelta osin tarpeettomaksi.

Tällaisia kauhuskenaarioita on kuulunut jo monen vuoden ajan. Tekoäly ei vain ole ollut riittävän hyvä, jotta IT-ala olisi voinut käyttää sitä optimaalisesti hyödyksi.

ChatGPT on tähän mennessä kehittynein tekoäly.

ChatGPT:n käyttöön ei tarvita appia eikä tiettyä ohjelmaa, kirjautuminen Open AI:n verkkosivuille riittää.

© Shutterstock

Marraskuun lopussa 2022 kaikki muuttui kertaheitolla, kun Open AI esitteli uuden ChatGPT-bottinsa.

Loppumaton tietomäärä

Uutinen ei ole se, että chattibotti julkaistiin, vaan se, miten hyvä ChatGPT on keskustelussa ja tekstien laatimisessa.

”Voit kysyä kysymyksiä, joihin normaalisti haet vastauksen Googlesta, tai voit pyytää bottia laatimaan rakkausrunon. Se selviää kummastakin tehtävästä”, sanoo tietotekniikkaan erikoistunut toimittaja Ann-Marie Alcántara Wall Street Journal -lehden haastattelussa ja jatkaa:

”Pyysin chattibottia kirjoittamaan esseen kvanttifysiikasta ja pokémonista. Se tuotti esseen kahdesta aivan erilaisesta aiheesta ja niiden suhteesta toisiinsa.”

Toisin sanoen ei ole olemassa kysymyksiä, joita et voisi kysyä chattibotilta, mutta chattibotti ei kuitenkaan vastaa aivan kaikkiin kysymyksiin.

Jos esimerkiksi kysyt, miten vanhaksi elät, se vastaa jotain siihen suuntaan, että kysymykseen on vaikeaa vastata, koska elinikä riippuu elämäntavoista ja monista muista tekijöistä.

Jos taas haluat tietää, miten auton voi varastaa, botti huomauttaa, että kyseessä on rangaistava teko, ja kehottaa sinua käyttämään julkisia kulkuvälineitä.

Käytössä valtava datamäärä

Syy siihen että ChatGPT voi keskustella pitkään, todeta virheet ja havaita huijauskysymykset, on se, että sillä on käytössään valtava datamäärä.

ChatGTP pääsee käsiksi Twitteriin ja suureen osaan internetiä. Muhkea datamäärä on antanut chattibotille tietoa ihmisistä ja tavasta, jolla ihmiset toimivat ja kommunikoivat.

Arvostelijat ovat todenneet, että ”imuroimalla” osan internetiä Open AI voi loukata tekijänoikeuksia.

Kaikkea voidaan käyttää väärin

Kuten muitakin tekniikoita, myös Open AI:n ChatGPT-bottia voidaan käyttää väärin. Tämä on havaittu varsinkin koulutuksen alalla.

Toronton yliopiston strategisen johtamisen apulaisprofessori Kevin Bryan on huomannut vilpin.

”Enää en voi antaa opiskelijoiden tehdä koetehtäviä kotona”, toteaa Bryan Daily Mail -lehden haastattelussa ja sanoo, että ChatGPT on todella hyvä kirjoittamaan monimutkaisia yliopisto-opintojen tasoisia koevastauksia.

Bryan itse on testannut bottia moneen otteeseen ja pyytänyt sitä tekemään vastauksia, joissa pitää yhdistellä tietoa tieteen eri aloilta. Botti suoriutui tehtävästä hyvin.

”Se selvisi tehtävästä paremmin kuin keskiverto-opiskelija. Yksikään vastaus ei ollut väärin, ja suurin osa oli varsin kattavia”, Bryan lisää.

Vaikka ChatGPT onkin tähän mennessä hämmästyttänyt taidoillaan, se ei tarkoita sitä, etteikö botissa olisi virheitä.

© Kimberly White/Getty Images

Lue myös:

Edelleenkin on olemassa kysymyksiä, joihin botti ei osaa vastata, ja kysymyksiä, joihin se vastaa väärin.

”Jos kysyt siltä aiheesta, josta itse tiedät paljon, voit saada suorastaan vääriä vastauksia. Jos kysymykset ovat liian eksistentiaalisia, chattibotti ei osaa vastata”, sanoo Ann-Marie Alcántara.