Googlen tekoäly hioo hoksottimiaan

Tekoäly voi peitota ihmisen monessa suhteessa. Uusin tekoälyjärjestelmä pystyy tekemään itsestään vieläkin älykkäämmän kuin mihin ihminen pystyy.

© Shutterstock

Ne voivat ohjata autoja, seuloa syöpiä ja hakata ihmisen erittäin vaikeaksi luokitellussa go-lautapelissä. Ja nyt tekoäly pystyy myös luomaan uuden ja paremman tekoälyn.

Google on juuri pitänyt vuotuisen I/O-konferenssinsa, jossa se esittelee yleisölle tuoreimpia teknologisia läpimurtojaan ja visioitaan.

Tilaisuudessa teknologiajätin johtaja Sundai Pichar valotti hieman sitä, miten Google on edistynyt AutoML-tekoälynsä kehittämisessä, ja kaikesta päätellen edistys on ollut huimaa.

Kehitys kehittyy nopeasti

Tekoälyn toiminta perustuu siihen, että siinä luodaan jatkuvasti uusia koodi- ja algoritmikerroksia alkuperäisen koodin päälle. Näin saadaan aikaan järjestelmä, joka osaa käsitellä monenlaista tietoa.

Koodien ja algoritmien kirjoittaminen kestää ihmiseltä kuitenkin pitkään, ja siksi Google on laittanut AutoML-tekoälynsä kirjoittamaan omat koodikerroksensa ja siten kehittämään omia kykyjään nopeammin kuin mihin ihminen pystyisi.

Nyt AutoML onkin kehittänyt tekoälyn, joka pystyy tunnistamaan kuvia, ja toisen, joka tunnistaa ääniä.

Tekoäly meni jo ihmisen ohi

Ensimmäisessä tapauksessa koodi oli yhtä hyvää kuin Googlen asiantuntijoiden tekemä, jälkimmäisessä tapauksessa se oli jo parempaa.

Tekoälyn tuottama koodi aiheutti myös yllätyksiä: osa AutoML:n koodista ei vaikuttanut ihmisohjelmoijista järkevältä, ja sillä olikin merkitystä vain tietokoneiden toiminnalle.

Toiveena on, että AutoML-tekoälystä voitaisiin kehittää tavallisille ihmisille sopiva versio. Se olisi jonkinlainen helppotajuinen perustekoälyjärjestelmä, jonka omistaja voisi räätälöidä omiin tarpeisiinsa sopivaksi.