Googlen tekoäly ennustaa tulevaisuutta

Google DeepMind -yritys on kehittämässä tekoälyä, jolla olisi tulevaisuuden hahmottamisessa hyödyllinen mielikuvitus.

Google Deepmind -yritys on kehittänyt uuden, mielikuvituksella varustetun tekoälyn.

© Shutterstock

Se on kukistanut maailman parhaita šakinpelaajia, osoittanut aggressiivisuutta ja ahneutta kilpailutilanteissa ja oppinut tekemään itsestään entistä viisaamman.

Ja nyt tekoäly opetetaan myös ennustamaan tulevaisuutta oman mielikuvituksensa avulla.

Näin ainakin uskoo Deepmind-yritys, joka vastaa Googlen tekoälyhankkeesta.

Jäljittelee ihmistä

Juuri julkaistussa tutkimuksessa kuvataan, miten Deepmind on saanut lisättyä algoritmeihinsa mielikuvituksen, joka auttaa tekoälyä ennakoimaan tilanteiden kehittymistä ja valitsemaan käyttäytymismallin tulevaisuushahmotelmien perusteella.

Tekoälyn toimintatapa muistuttaa paljon sitä, miten ihmiset toimivat, yritys kirjoittaa blogissaan:

”Ennen kuin esimerkiksi laskemme lasin pöydälle, pidämme pienen tuumaustauon, jonka aikana harkitsemme, voiko lasi pudota”, blogissa kirjoitetaan.

Tämän tyyppistä ”hienovaraista käyttäytymistä”, Deepmind on yrittänyt jäljitellä uudella tekoälyllään, jolle on annettu nimeksi 12A.

Kykyjä kehitetään vähitellen

12A on kehitetty niin sanotun neuraaliverkon pohjalta. Neuraaliverkko kykenee valitsemaan informaatiota, joka voi olla hyödyllistä tulevalle päätöksenteolle, ja käyttämään sitä suunnitelmien laatimiseen.

Deepmind-yritys on testannut tekoälyä muun muassa laittamalla sen pelaamaan Sokoban-nimistä peliä, jossa menestymisen edellytyksenä on etukäteissuunnittelu.

”Uusi tekoäly saavutti selvästi parempia tuloksia kuin vastaavat algoritmit, joilla ei ole mielikuvitusta vastaavaa toimintoa”, Deepmind kirjoittaa.

Yritys aikoo seuraavaksi testata uutta tekoälyä laajemmissa tehtävissä.