Mercedes-Benz

Tekniikkapalsta: Tässä ovat tulevaisuuden sähköiset kulkupelit

Skootterit, pyörät ja pikkuautot tekevät tulevaisuuden kaupunkiliikenteestä vihreää. Ehkä autoja jonain päivänä myös ohjataan ajatuksen voimalla.

Münchenissa on juuri järjestetty laajat IAA Mobility -autoilu- ja kuljetusmessut.

Esitellyistä autoista, sähköautoista ja muista kulkupeleistä päätellen tulevaisuudessa liikutaan sähkön voimalla – ja etenkin autoala on ymmärtänyt, että kestävä kehitys on tekijä, jolla niiden on alettava kilpailla.

Nicolai Franck tekniikkapalsta
©

Uusi palsta esittelee viikon tärkeimmät tekniikkauutuudet

Palstaa pitää tanskalainen tekniikkatoimittaja Nicolai Franck, joka tuntee kaiken maailman vekottimet, tietoverkot ja digipalvelut.

Franck julkaisee Techliv-uutiskirjettä ja samannimistä podcastia.

Palsta on riippumaton, eivätkä tuotteiden valmistajat maksa tuotteidensa mainitsemisesta.

Kokosimme tähän kiinnostavimmat ja innovatiivisimmat kulkuneuvot ja tulevaisuuskonseptit – ja keskityimme erityisesti auton vaihtoehtoihin ja muille modernin kaupunkiliikenteen muotoihin.

Polestar Re:Move — uusi tapa toimittaa paketteja

© Polestar

En tiedä varmasti, miksi tätä ruotsalais-kiinalaisen Polestar-yrityksen vekotinta pitäisi kutsua. Re:Move-prototyyppi on kuitenkin ajateltu pakettien kuljetukseen etenkin kaupungeissa, joissa liikennettä ja ilmansaasteita on paljon.

Re:Move on 75 senttiä leveänä noin 12 senttiä tavarankuljetuksiin käytettyjä laatikkopyöriä kapeampi, ja se sopii siten hyvin pyöräteille.

Polestarin sähköinen rahtipyörä pysyy itsekseen pystyssä ja kykenee yrityksen mukaan kantamaan jopa 180 kilon kuorman. Ajopelillä pystyy siksi hyvin siirtelemään raskaitakin laatikoita ja tavaroita.

Microlino — maailman (ehkä) söpöin auto

© Microlino

Tiheästi asutuille alueille suunnitellut pienikokoiset ajoneuvot ovat koko ajan voimistuva trendi.

Ehkä tämän hetken söpöin auto – tai oikeastaan eräänlainen nelipyöräinen sähköpyörä – on nimeltään Microlino. Vaikka se on hyvin kompakti, sen huippunopeus on silti 90 km/h.

Sen ensimmäinen versio on pian valmis suuntaamaan Euroopan kaduille ja kujille.

BMW teki sähköpyörän

© BMW

Sitä, kuinka tärkeää yrityksille on viestiä olevansa mukana tukemassa kestävää kehitystä, alleviivaa se, että BMW:n kaltainen yritys yhtäkkiä lanseeraa sähköpyörän.

BMW:n mukaan sen Vision AMBYn huippunopeudeksi voidaan säätää joko 25, 45 tai 60 km/h. Se on siten yhtä paljon eräänlainen mopo tai semimoottoripyörä kuin polkupyörä.

Konseptisähköpyörä on varustettu isolla akulla, joka valmistajan mukaan takaa 300 kilometrin toimintasäteen käytettäessä alinta maksiminopeutta.

Pyörä auton sukua

BMW i Vision Circular

© BWM

Pyörä on osa uutta kierrätyskonseptia, josta BMW esitteli myös BMW i Vision Circular -nimisen autoversion. Sekä auto että pyörä on valmistettu kierrätysalumiinista ja -muovista.

Autossa käytetään lisäksi valoja joidenkin korin ulkonäköön vaikuttavien yksityiskohtien tuottamiseen, jotka normaalisti valmistettaisiin metallista tai muovista. Osa niistä sijaitsee auton keulassa.

VW:n halpa malli tekee sähköautoista koko kansan autoja

Volkswagens ID.Life kommer efter planen til at få en startpris på blot 20.000 euro. Det svarer til 150.000 danske kroner.

© Volkswagen

Tällä hetkellä tarjolla ei ole kovin paljon vaihtoehtoja, jos etsii pientä ja edullista sähköautoa kaupunkikäyttöön. Tilanne muuttuu pian kilpailun lisääntyessä.

Volkswagen esitteli IAA-messuilla ID. Life -nimisen konseptiauton, joka suunnitelmien mukaan on tulossa myyntiin vuonna 2025 ja jonka lähtöhinta on noin 20 000 euroa.

Volkswagen on myös puolittanut ratin hieman Teslan uuden Model S:n tyyliin. Ei ole tosin varmaa, säilytetäänkö yksityiskohta siinä vaiheessa, kun auton lopullisesta muotoilusta päätetään.

© Volkswagen

Kaksipyöräinen mopedi autottomiin kaupunkeihin

Kaksipyöräisten sähköisten kulkuneuvojen valikoima laajenee koko ajan. Ruotsalainen CAKE-yritys esitteli tuoreimman mopedinsa Makkan, joka eroaa joukosta muotoilultaan.

Makkaa on saatavissa kahtena versionta, joista toisen huippunopeus on 25 km/h ja toisen 45 km/h. Samaan aikaan CAKE esitteli yhdessä Polestarin kanssa niin sanotun mobility bundle -ratkaisun.

Kyse on järjestelmästä, jossa mopedi voidaan kuljettaa sähköauton takana. Kuljetuksen aikana mopedin akku voidaan ladata suoraan auton akusta.

Konseptin ideana on se, että auto pysäköidään jonnekin autottoman keskustan ulkopuolelle ja pysäköintipaikalta matkaa jatketaan mopedilla.

Mercedes-Benz VISION AVT: Ohjaa autoa ajattelemalla

Mercedes-Benz Vision AVT

© Mercedes-Benz

Automessuilla autonvalmistajat esittelevät myös huimia ideoitaan, jotka eivät vielä ole toimivia. Yksi niistä on Mercedes-Benzin konseptiauto VISION AVT.

Auto on suunniteltu ohjattavaksi ajatuksen voimalla aivo-tietokonekäyttöliittymän kautta. Tällaista tekniikkaa ei ole käytettävissä kuin ehkä vuosien päässä tulevaisuudessa – ja voi olla, ettei sellaista saada edes koskaan kehitettyä.

Mercedes oli kuitenkin valmistanut messuille auton korista version, johon messuvieraat pääsivät kokeeksi istumaan.

Mercedes Benz Vision AVT

© IAA Mobility

Läheskään kaikki konseptit eivät toteudu

Liikennevälineet sähköistyvät nopoeammin kuin useimmat olisivat voineet koskaan uskoa. Lisäksi tulee paljon enemmän vaihtoehtoja liikkumiseen ilman isoja autoja.

On kuitenkin tärkeä muistaa, että useimmat messuilla esitellyistä liikennevälineistä ovat konsepteja ja prototyyppejä. Ei siis ole lainkaan varmaa, että ne koskaan toteutuvat.