Viiden vuoden kuluttua ihmisten ensimmäinen ajatus Facebookista ei olekaan sosiaalinen media, uskoo ainakin yhtiön perustaja Mark Zuckerberg.
Sosiaalisen median sijaan tekniikkajätti aikoo siirtyä metaversumiin. VR-lasien ja -tekniikan avulla ihmisten elämä on yhä enemmän metaversumissa eli uudessa, entistä interaktiivisemmassa internetissä.
Siellä voit liikkua – tai siis sinun avattaresi voi liikkua – eri tiloissa. Voit nähdä ja tutkia asioita. Suuryritykset uskovat vakaasti, että ihmisen vapaa-aika ja työelämä siirtyvät lähitulevaisuudessa yhä enemmän metaversumiin.

Uusi palsta esittelee viikon tärkeimmät tekniikkauutuudet
Palstaa pitää tanskalainen tekniikkatoimittaja Nicolai Franck, joka tuntee kaiken maailman vekottimet, tietoverkot ja digipalvelut.
Internet siirtyy 3D-aikaan
Metaversumia on kehittänyt muun muassa Facebook. Metaversumi on eräänlainen internetin päivitetty veriso, jota Mark Zuckerberg äskettäin kutsui "mobiilin internetin seuraajaksi".
Zuckerberg kuvasi metaversumia näin:
Voidaan ajatella, että metaversumi on uudenlainen elävä internet, jossa ei ainoastaan tutkita sisältöä vaan ollaan itse osa sitä. Mark Zuckerberg
Toisin sanoen: Puhelin tai tietokone on kaksiulotteinen, metaversumi on kolmiulotteinen.
Nykyisin digimaailmassa voit vain katsella näytöllä olevaa kuvaa, mutta metaversumissa sinä itse astut sisään metaversumiin reaaliajassa.
Siellä sinun digitaalinen minäsi – avatteresi – voi hetkessä siirtyä kolmiulotteisessa tilassa paikasta toiseen ja viihtyä toisten parissa.
Zuckerberg mainitsee esimerkkinä mahdollisuuden tanssia tai harrastaa liikuntaa yhdessä toisten kanssa, vaikka itse asiassa onkin kotona VR-lasit päässä.
Tämän vuoksi metaversumi kannattaa ottaa tosissaan
Ajatus tuntuu villiltä ja hyvin kaukaiselta. Tuntuu omituiselta, että jotkut haluaisivat elää niin.
Siitä huolimatta metaversumiin pitää suhtautua vakavasti, sillä Facebookin tuloskatsauksessa ei turhan takia ole kahtakymmentä mainintaa metaversumista.
Metaversumi on suuri satsaus Facebookilta, joka on juuri perustanut metaversumi-tiimin kolmiulotteisen digitaalisen tulevaisuuden suunnittelua varten.
Metaversumi vaatii VR-lasit
Internetin uusi 3D-versio vaatii VR-lasit, jotta kokemuksesta tulee aidon tuntuinen. Ja juuri lasien kehittelyssä Facebook on pisimmällä.

Yritys myy jo kaiken kattavaa Oculus Quest 2 -settiä, ja pian markkinoille tulevat yksinkertaisemmat VR-lasit, jotka on tehty yhteistyössä Ray-Banin kanssa.
Molemmat lasit ovat kuitenkin vain alkusoittoa sille, mitä Facebook ja monet muut alan yritykset ovat kehittämässä. Tavoitteena on tehdä VR-laseista yhtä pienet ja kevyet kuin tavalliset silmälasit, mutta silti niiden tekniikka on niin kehittynyttä, että ne yhdistävät fyysisen ja digitaalisen maailman.
Myös Microsoft uskoo metaversumiin
Metaversumin konsepti esiteltiin alun perin yhdysvaltalisen kirjailijan Neal Stephensoninin scifi-romaanissa Snow Crash, joka ilmestyi vuonna 1992. Vasta viime aikoina seuraavan sukupolven internetiä on aletty yleisesti kutsua metaversumiksi.
Hieman ennen kuin Mark Zuckerberg ilmoitti suunnitelmistaan, Microsoftin johtaja Satya Nadella oli juuri puhunut metaversumista ja siitä, että Microsoft aikoo panostaa siihen niin, että painotus on työelämässä.
Myös pelidfirma Epic, joka tunnetaan muun muassa suositusta Fortnite-pelistä, kokee olevansa metaversumiyritys.
Yrityksille on yhteistä se, että ne uskovat tulevaisuuden digitaaliseen 3D-internetmaailmaan. Uuteen maailmaan, jossa tehdään töitä ja ollaan sosiaalisia.

Kirjoittajan avattaren Saptioal.oin prototyyppi metaversumissa.
Toinen metaversumi-konseptin ominaisuus on se, että avattaresi voi liikkua kaikkialla internetissä. Enää ei siis tarvitse luoda uutta avatarta, kun haluat vaihtaa Facebookin maailmasta Microsoftiin tai Fortniteen.
Facebook aikoo ansaita digivaatteilla
Jos uudenlainen internet toteutuu, syntyy myös uudenlainen talous.
Facebookin ehdottomasti suurin tulonlähde on tällä hetkellä mainokset. Tulevaisuuden metaversumisissa Zuckberg suunnittelee, että suurin rahavirta tulee aivan muualta.
Facebookin perustaja uskoo, että digitaaliset tuotteet kasvavat suureksi tulonlähteeksi. Erityisesti hän mainitsee digivaatteet, joita ihmiset ostavat avattarilleen. Tai yhtä hyvin avatar voi saada vaikka digitaalisen Porschen.
Metaversumissa käyttäjät esiintyvät avattarensa kautta omana itsenään. Ja olipa metaversumissa sitten meneillään työpäivä, kuntosalihetki tai bileet, ihmiset haluavat mielellään näyttää, keitä he ovat – aivan kuin fyysisessäkin maailmassa.
Toteutuuko visio?
Suuri kysymys on kuitenkin se, totetutuvatko suunnitelmat metaversumista.
Tulevaisuus vastaa vain harvoin kuvitelmia, eikä ole lainkaan varmaa, että Zuckerbergin tai Microsoftin suunnitelmat 3D-internetistä toteutuvat.
Uskon kuitenkin, että digitaalisen ja fyysisen maailman yhteensulautuminen vie seuraavaan digitaaliseen aikakauteen.
Sen toteuttaminen vaatii kuitenkin vielä uusia teknisiä ratkaisuja. Niistä keskeisin on VR-lasit, jotka ovat niin hyvät ja edulliset, että suuret joukot ostavat ne. Lisäksi niiden pitää olla niin kevyet ja mukavat, että niitä voi pitää päässä monta tuntia yhteen menoon.
Kannattaa siis vielä odottaa, ennen kuin myy fyysisen asunnon ja muuttaa metaversumiin. Tekotodellisuus, robottiautot ja tekoäly eivät vielä ainakaan ole lyöneet itseään läpi niin voimakkaasti kuin monet digimaailman ylivoimaa hehkuttavat tahot ovat ennustaneet.