Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tämän vuoksi mikroaaltouuni ei säteile

Mikroaaltouuni pitää sähkömagneettiset kentät sisällään, koska se on rakennettu Faradayn häkin periaatteen mukaisesti. Se suojaa käyttäjiä palovammoilta.

Shutterstock

Faradayn häkki antaa suojaa sähkömagneettista säteilyä vastaan. Hyvä esimerkki siitä on tuiki tavallinen kodinkone, mikroaaltouuni. Sen metallinen kotelo johtaa sähköä, mikä pidättää uunin sisällä syntyviä sähkömagneettisia kenttiä.

Tästä näet, miten Faradayn häkki toimii:

1. Sähkökenttä osuu häkkiin

© Mette Airs & Shutterstock

Kun mikroaaltouuni käynnistetään, syntyy sähkökenttä (valkoiset aallot), joka osuu varaukseltaan negatiivisiin elektroneihin (siniset pallot) ja positiivisiin ioneihin (ruskeat pallot) uunin metallissa.

2. Elektronit liikkuvat

© Mette Airs & Shutterstock

Kentän vaikutuksesta negatiivisesti varautuneet elektronit (nuolet sinisistä palloista) lähtevät kulkemaan valonnopeudella kohti sähkökentän positiivista päätä (punaiset nuolet plussien vieressä).

3. Vastakkaissuuntainen kenttä syntyy, ja kentät kumoavat toisensa

© Mette Airs & Shutterstock

Mikroaaltouunin metallikoteloon on nyt syntynyt sähkökenttä (punaiset nuolet), joka on käänteinen uunin sisäiseen sähkökenttään verrattuna. Sen ansiosta, että sähkökentät kumoavat toisensa, mikroaallot pysyvät uunin sisällä eivätkä pääse metallikuoren toiselle puolelle.

4. Faradayn häkki suojaa palovammoilta

© Shutterstock

Mikroaaltouunin säteily voi aiheuttaa vammoja ihoon tai silmiin, jos Faradayn häkki ei ole ehjä. Siksi rikki mennyt mikroaaltouuni kannattaa aina korjauttaa, ennen kuin sitä yrittää käyttää. Sähkömagneettiset aallot eivät vaurioita ruokaa mikroaaltouunin sisällä, vakuuttaa World Health Organization (WHO).

Lue myös:

Micro wave oven
Ruoka-aineet

Mikroaaltouuni: Onko mikrossa lämmitetty ruoka epäterveellistä?

0 minuuttia
Teknologia

Tulevaisuus on TÄYSIN rahaton

12 minuuttia
Teknologia

Puhelimesi kärsii kylmästä - näin pidät sen ladattuna

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota