Shutterstock

Tämän vuoksi mikroaaltouuni ei säteile

Faradayn häkiksi kutsutun keksinnön ansiosta mikroaaltouunisi ei vahingoita sinua.

Faradayn häkki antaa suojaa sähkömagneettista säteilyä vastaan. Hyvä esimerkki siitä on tuiki tavallinen kodinkone, mikroaaltouuni. Sen metallinen kotelo johtaa sähköä, mikä pidättää uunin sisällä syntyviä sähkömagneettisia kenttiä.

Tästä näet, miten Faradayn häkki toimii:

1. Sähkökenttä osuu häkkiin

© Mette Airs & Shutterstock

Kun mikroaaltouuni käynnistetään, syntyy sähkökenttä (valkoiset aallot), joka osuu varaukseltaan negatiivisiin elektroneihin (siniset pallot) ja positiivisiin ioneihin (ruskeat pallot) uunin metallissa.

2. Elektronit liikkuvat

© Mette Airs & Shutterstock

Kentän vaikutuksesta negatiivisesti varautuneet elektronit (nuolet sinisistä palloista) lähtevät kulkemaan valonnopeudella kohti sähkökentän positiivista päätä (punaiset nuolet plussien vieressä).

3. Vastakkaissuuntainen kenttä syntyy, ja kentät kumoavat toisensa

© Mette Airs & Shutterstock

Mikroaaltouunin metallikoteloon on nyt syntynyt sähkökenttä (punaiset nuolet), joka on käänteinen uunin sisäiseen sähkökenttään verrattuna. Sen ansiosta, että sähkökentät kumoavat toisensa, mikroaallot pysyvät uunin sisällä eivätkä pääse metallikuoren toiselle puolelle.

4. Faradayn häkki suojaa palovammoilta

© Shutterstock

Mikroaaltouunin säteily voi aiheuttaa vammoja ihoon tai silmiin, jos Faradayn häkki ei ole ehjä. Siksi rikki mennyt mikroaaltouuni kannattaa aina korjauttaa, ennen kuin sitä yrittää käyttää. Sähkömagneettiset aallot eivät vaurioita ruokaa mikroaaltouunin sisällä, vakuuttaa World Health Organization (WHO).