Shutterstock
Boeing 747

Tämän vuoksi Boeing 747 -kone käyttää yhä diskettejä

Jos olet syntynyt vuosituhannen vaihteen tienoilla tai sen jälkeen, et ehkä ole edes nähnyt diskettejä – saati sitten käyttänyt niitä tietokoneessasi. Vaikka disketti onkin jäänyt jo tietotekniikan historiaan, niitä käytetään yhä monella teollisuudenalalla, esimerkiksi vanhoissa Boeing-matkustajakoneissa.

1990-luvun alussa syntyneille ja sitä vanhemmille ihmisille disketti oli aikoinaan tapa siirtää tietoa tietokoneesta toiseen.

Jos vaikka halusit näyttää kaverille, miten pitkälle olit päässyt tietokonepelissä, tietokoneen levyasemaan piti työntää disketti, jolle tiedosto piti kopioida. Sitten disketti työnnettiin kaverin tietokoneeseen, ja vasta sen jälkeen hän näki sinun pelisi.

1990-luvun puolivälin jälkeen tiedostoja alettiin säilyttää cd-levyillä, ja niiden jälkeen on käytetty pieniä usb-tikkuja.

Diskettiä ei kuitenkaan vielä ole kokonaan kuopattu. Joillakin teollisuudenaloilla, muun muassa ilmailussa, tiedonsiirto ja päivitykset perustuvat edelleenkin disketteihin.

Boeing-kone saa päivtyksen disketillä kerran kuussa

Tietotekniikaturvallisuutta käsittelevässä videokonferensissa Pen Test Partners -yritys sai tutustua äskettäin romutettuun Boeing 747-400 -koneeseen. Siinä asiantuntija esitteli konetta ja kävi läpi kyberturvallisuutta The Registerin videohaastattelussa.

Videokierroksella nähtiin myös koneen navigointitietokannan päivitys. Navigointitietokanta sisältää tiedot koneen reitistä, muista lentoreiteistä, radionavigaation apuvälineistä, lentoasemista, kiitoradoista ja toiminnoista nousun ja laskeutumisen jälkeen.

Siinä Boeing 747-400 -koneessa, jota kyberasiantuntija esitteli, koneen tietokoneen tärkeät päivitykset tehtiin 3,5-tuuman disketeillä.

Nämä disketit ovat tuoreimpia versioita tuoteperheestä, joka tuli markkinoille jo 1980-luvulla. Alun perin niihin mahtui vain 720 kilotavua, mutta vuonna 1996 kehitettyyn ultraversioon tallentui kaikkiaan 120 000 kilotavua eli 120 megatavua.

Gigatavu on tuhat megatavua. Halpoihin usb-tikkuihin mahtuu nykyisin yleensä 32 gigatavua.

Boeing 747-400 -koneet suunniteltiin 1980-luvulla, jolloin disketti oli uusinta uutta markkinoilla. Koneen it-järjestelmien muuttaminen nykyaikaiseksi vaatisi laajoja muutostöitä, eikä siihen siksi ole haluttu ryhtyä.

IT-turvallisuuden asiantuntija huomauttaa myös, että diskettien käyttö on ollut perusteltu ratkaisu. Hänen mukaansa ne ovat toimineet, ja niiden hakkerointi on vaikeaa.