Boeing
boeing supersooninen

Suunnitteleeko Nasa Concorden seuraajaa?

Nasa aikoo kehittää ääntä nopeamman lentokoneen, joka puolittaa nykyisen lentoajan Atlantin yli.

Vuosina 1976–2003 Atlantin yli lensi ääntä nopeampi Concorde, jonka nopeus oli Mach 2,04 . Mach on luku, joka ilmaisee lentävistä lentokoneista puhuttaessa lentonopeuden suhteen äänen nopeuteen lentokorkeudessa.

Tämä tarkoitti, että huippunopeudellaan 2 179 km/h Concorde pystyi kuljettamaan matkustajat New Yorkista Lontooseen 2 tunnissa, 52 minuutissa ja 59 sekunnissa.

Concorde poistettiin käytöstä vuonna 2003 lento-onnettomuuden ja melusaasteen vuoksi.

Nykyään Atlantin ylittäminen kestää noin kahdeksan tuntia ja matkaa taitetaan noin 965 kilometrin tuntinopeudella.

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa haluaa asiaan muutoksen. Se aikoo tuoda taivaalle uudenlaisen ääntä nopeammin lentävän lentokoneen, kertoo Nasan lehdistötiedote.

Uusi kone lentää Concordea nopeammin ja pystyy myös vaimentamaan ääntä, joka syntyy, kun lentokone ylittää äänen nopeuden. Vaimennus on tärkeää, sillä yliäänipamaus on todella kova ääni.

Yliäänipamaus vaimenee

Nasa on sominut Boeingin ja Northrop Grumman Aeronautics Systemsin kanssa kaksi 12 kuukauden sopimusta. Mukana on myös muita alan asiantuntijayrityksiä.

Yritysten on määrä laatia Nasan X-59-lentokoneen pohjalta suunnitelmaa supersoonisesta koneesta, jonka synnyttämä yliäänipamaus on mahdollisimman vaimea.

x-59

Uusi yliäänilentokone perustuu Lockheed Martinin kehittämään X-59-koneeseen, jonka ohut nokka ja kapea runko levittävät iskuaaltoja koneen ympärillä niin, että äänivallin rikkomisen aiheuttama yliäänipamaus vaimenee.

© Lockheed Martin Corporation

Tavallisessa ääntä nopeammin lentävässä koneessa nokan, siipien, ohjaamon ja muiden osien iskuaallot kerääntyvät kärjestä pyrstöön, kun lentokone ylittää äänen nopeuden.

Kun lentokone saavuttaa äänen nopeuden eli rikkoo äänivallin, syntyy yliäänipamaus. Sillä tarkoitetaan räjähdystä muistuttavaa melua, jonka voimakkuus on jopa 110 desibeliä.

X-59-koneen runko on kapea ja nokka pitkä ja ohut. Muoto levittää iskuaaltoja niin, että ei synny tavallista yliäänipamausta.

Ensimmäinen testilento

Uuden koneen suurin nopeus on 1,42 Mach. Testilento on määrä suorittaa vuoden 2023 lopulla.

Kahden kehitystiimin lentokoneiden on kuitenkin kyettävä saavuttamaan Mach 2:n ja Mach 4:n välinen nopeus, eli koneen pitäisi lentää 2 470–4900 km/h. Vertailun vuoksi mainittakoon, että F/A-18-hävittäjän huippunopeus on 1,8 Machia.

Tämä tarkoittaa, että matka New Yorkista Lontooseen kestäisi Atlantin yli nopeimmassa tapauksessa hieman yli puolitoista tuntia.

Tekniikan ja lainsäädännön on kuitenkin oltava kunnossa, ennen kuin uusi lentokone voi nousta ilmaan, sillä ääntä nopeammin lentämistä koskevat nykyisin tiukat rajoitukset.

Nopea lentäminen ei kuitenkaan ole halpaa lystiä, joten se jää tämänkin koneen valmistuttua vain pienen joukon matkustustavaksi.