Shutterstock
Marburg-virus

Yksi maailman vaarallisimmista viruksista leviää Afrikassa

Ghanan terveysviranomaiset ja WHO ovat huolissaan Marburg-viruksen aiheuttamista kuolemista.

Harvinainen mutta äärimmäisen tappava Marburg-viruksen aiheuttama verenvuotokuume huolestuttaa Ghanan terveysviranomaisia ja Maailman terveysjärjestöä WHO:ta.

Ensimmäiset kaksi tartuntaa havaitiin heinäkuun 8. päivänä. Sen jälkeen on havaittu yksi tapaus. Kaikki tartunnan saaneet ovat saman perheen jäseniä: äiti, isä ja poika.

Kaikkiaan 199 ghanalaista on ollut eristyksissä ensimmäisen tartuntatapauksen jälkeen.

WHO:n mukaan Marburg-viruksen aiheuttama verenvuotokuume eli Marburgin tauti johtaa kuolemaan 24-84 prosentissa tapauksista. Parantavaa hoitoa ei ole, mutta WHO on julkaissut suosituksia sairauden ehkäisemisestä ja tartuntojen rajoittamisesta.

Marburg-virus muistuttaa ebolaa

Marburg-virus on ebolaviruksen tavoin niin sanottu filovirus. Virukset ovat erilaisia, mutta niiden aiheuttama sairaus ja sen taudinkulku ovat samanlaisia.

Sekä Marburg- että ebolavirus voivat aiheuttaa verenvuotokuumeen, jossa pienet verisuonet vahingoittuvat ja veren hyytyminen heikkenee. Monissa tapauksissa se johtaa hengenvaarallisiin sisäisiin ja ulkoisiin verenvuotoihin.

Vaikka verenvuotoa voidaan vähentää lääkkeillä, Marburg-viruksen aiheuttama sairaus johtaa keskimäärin puolessa tapauksista kuolemaan.

Ensimmäinen epidemia saksalaisessa laboratoriossa

Ensimmäiset Marburgin taudin aiheuttamat kuolemantapaukset sattuivat vuonna 1967 laboratorioissa Marburgissa Saksassa ja Belgradissa Serbiassa.

The Conversation -julkaisun mukaan Marburgissa ja Belgradissa tartunnat olivat peräisin apinoista, jotka olivat saaneet viruksen Ugandassa.

Ensimmäisessä epidemassa tartunnan sai 31 ihmistä, joista seitsemän kuoli sisäiseen verenvuotoon.

Marburg-virus tarttuu pääasiassa veren tai muiden ruumiinnesteiden tai eritteiden kautta. Hoitohenkilökunta on kuitenkin saanut tartuntoja myös käsiteltyään Marburgin tautia sairastavien potilaiden vuodevaatteita.

Marburgin taudin oireita

Marburgin taudin oireita

  • Taudin itämisaika vaihtelee kahdesta 21 päivään tartunnasta.
  • Oireet tulevat äkillisesti. Ensimmäisiä oireita ovat kova kuume, ankara päänsärky, pahoinvointi ja lihaskivut.
  • Kolmantena sairauspäivänä alkaa usein esiintyä vetistä ripulia, vatsakipua ja oksentelua.
  • Ripulia voi kestää jopa viikon. WHO:n mukaan potilaat ovat siinä vaiheessa ”kummitusmaisia”: potilaan silmät ovat painuneet kuopalle, kasvot ovat ilmeettömät ja potilas on voimaton ja lähes horrosmaisessa tilassa.
  • 5-7 päivän jälkeen monilla potilailla esiintyy sisäistä verenvuotoa ja veristä oksennusta ja ulostetta. Verta voi tulla myös nenästä, ikenistä ja emättimestä.
  • Usein potilailla pitkään kestävä kova kuume. Jossakin tapauksissa yli 15 päivää kestäneissä sairastumisissa on havaittu myös kivestulehdus toisessa tai molemmissa kiveksissä.
  • Jos Marburgin tauti johtaa kuolemaan, potilas menehtyy yleensä 8-9 päivää tartunnan jälkeen.

Lähde: WHO

Virus voi olla peräisin lepakolta

Marburg-viruksen alkuperää ei tiedetä, mutta WHO:n mukaan lähde voi olla egyptinkoirankuonolepakko Rousettus aegyptiacus.

Vuonna 2008 tuli julki kaksi erillistä tapausta, joissa tartunta ilmeni sen jälkeen, kun potilas oli käynyt luolassa, jossa elää egyptinkoirankuonolepakoita.

Ghanan epidemia on 15. taudin esiintymä vuoden 1967 jälkeen.