Ydinräjäytys sulattaa maahan luolan
Ydinpommin räjähdyksessä syntyy sienipilvi, mutta mitä tapahtuu, kun ydinlataus räjäytetään maan alla?

Maanalaisissa ydinkokeissa maahan kaivetaan ensin 200–800 metriä syvä kuilu. Sen pohjalle tehdään kammio, jonka läpimitta on muutama metri. Ydinlataus sijoitetaan kammioon, ja kuiluun asennetaan erilaisia mittauslaitteita, jotka suojataan lyijysäiliöllä. Lopuksi kuilu täytetään kiviaineksella.
Kun pommi räjähtää, syntyy valtavasti painetta ja lämpöä. Räjähdyksen aiheut-tama tulipallo höyrystää kammion läheisyydessä olevat kivikerrostumat niin, että muodostuu pallomainen onkalo, jota reunustavat kiviainekset lasittuvat. Räjähdys tuhoaa nopeasti kuilun laitteet, mutta siitä, mitä niille tapahtuu, ei ole paljon julkista tietoa, sillä kokeet ovat olleet salaisia.
Räjähdyksen voimasta onkalon ympärillä olevat kerrostumat repeilevät. Kun räjähdyksen aiheuttama tulipallo katoaa, koko onkalo romahtaa kasaan. Sen pohjalle jää kuitenkin usein sulaa kiviainesta, joka vähitellen kovettuu. Sulan kiviainesjärven päälle sortuu tonneittain pieniä ja suuria erittäin radioaktiivisia lohkareita, jotka lopulta täyttävät maahan tulleen tyhjän tilan.