Youtube

Voisiko ydinpommi oikeasti hukuttaa Britteinsaaret?

Venäläisessä tv-ohjelmassa uhattiin räjäyttää ydinpommi Pohjois-Atlantilla niin, että sen tuottama tsunami pyyhkisi Englannin pois. Onko se mahdollista?

"Vain yksi laukaisu, Boris, ja Englanti on mennyttä kalua."

Näin uutistenlukija uhkasi valtio-omisteisen Rossija 1 -kanavan lähetyksessä. Uutistenlukijan mukaan itseohjautuvat Poseidon-ydintorpedot voivat sukellusveneestä laukaistuna aiheuttaa 500 metriä korkean tsunamin, joka hukuttaisi alleen koko Britteinsaaret.

Ohjelmassa Poseidon-torpedon räjäytysvoiman väitettiin vastaavan sataa megatonnia TNT:tä, jolloin se olisi noin kaksi kertaa niin paljon kuin kaikkien aikojen voimakkaimman laukaistun pommin, neuvostovalmisteisen Tsar Bomba -vetypommin.

Yhdysvaltalaisen sotilasanalyytikon H. I. Suttonin mukaan väitteet ovat liioiteltuja. Poseidon on toki tappava, jos se osuu brittiläiseen suurkaupunkiin, mutta tuhovoima jää kauaksi Venäjän esittämästä.

Katso venäläisen tv-lähetyksen katkelma:

Uutispätkä todistelee, miten Poseidon-ydintorpedo aiheuttaa tsunamin, joka hukuttaa Britannian ja tekee siitä radioaktiivisen erämaan.

Ensinnäkin Poseidon-torpedon räjähdysvoima on Suttonin mukaan ohjelmassa ilmoitettua pienempi, noin kaksi megatonnia. Lisäksi uutispätkässä oli muitakin virheitä. Esimerkiksi videon torpedo laukaistiin sukellusveneen sivulta, kun se todellisuudessa tehdään keulasta.

Sutton toteaakin, että ohjelmanpätkässä esitettyihin tietoihin on suhtauduttava suurin varauksin.

Lisäksi luonnossa tsunameja aiheuttavien merenalaisten maanjäristysten energia on tuhansia kertoja suurempi kuin suurimmankaan ydinaseen laukaisussa vapautuva energia. Pommien on siksi vaikea vetää vertoja luonnon tsunameille.

9 321 000 megatonnia TNT:tä vastaava energia vapautui Tohokun järistyksessä Japanissa 2011. Energiaa oli 93 000 kertaa niin paljon kuin 100 megatonnin ydinpommissa.