Maxar Technologies Handout/EPA/Ritzau Scanpix

Voiko pitää paikkansa, että... tiedustelusatelliitti näkee rekisteritunnuksen?

Tiedustelusatelliitit seuraavat joukkojen liikkeitä ja raskaiden aseiden kuljetusta. Voidaanko niiden kameroilla saada selvää kirjaimista ja numeroista?

Tiedustelusatelliittien ominaisuudet ovat valtiosalaisuuksia, joten niitä voidaan vain arvailla.

Ilmeisesti parhaat satelliitit kuvaavat maanpinnan kohteita noin kuuden sentin erottelutarkkuudella.

Kuuden sentin erottelutarkkuus tarkoittaa, että kuvan jokainen pikseli eli kuvapiste on kooltaan kuusi kertaa kuusi senttiä. Niinpä esimerkiksi puhelin, jonka mitat ovat kuusi kertaa 12 senttiä, vastaa satelliittikuvassa vain kahta pikseliä.

Kuuden sentin erottelutarkkuus mahdollistaa panssarivaunujen, raskaiden aseiden ja sotilaslentokoneiden mallin määrittämisen.

Satelliitit saavat yleiskuvan

Maata kiertävät satelliitit eivät erota tekstiä, mutta ne ottavat niin tarkkoja kuvia, että niistä voidaan tunnistaa erilaisia aseita.

© Andrey Kryuchenko/Imageselect

1. Dronet kuvaavat tarkasti

Yksi tapa saada tarkkoja kuvia on ilmakuvaus droneilla ja lentokoneilla, jotka voidaan kuitenkin ampua alas. Kuva Venäjän T-14-panssarivaunusta on otettu rauhan aikana.

© Andrey Kryuchenko/Imageselect

2. Satelliittikuvat olivat rakeisia

Yhdysvallat alkoi käyttää tiedustelusatelliitteja vuonna 1976. Ensimmäisten erottelutarkkuus oli noin 30 senttiä. Kuvista ei voitu määrittää varmasti esimerkiksi panssarivaunun mallia.

© Andrey Kryuchenko/Imageselect

3. Hubble kääntyy Maahan päin

Nykyään satelliittitiedustelu perustuu Hubble-avaruusteleskooppiin. Optimaalisissa olosuhteissa kameran erottelutarkkuus on kuusi senttiä. Panssarivaunu ja miehistö tunnistetaan kuvasta helposti.

Kuvanlaatu ei ole kuitenkaan niin hyvä, että esimerkiksi rekisteritunnukset piirtyisivät selvästi esiin.

Tavallinen suomalainen auton rekisterikilpi, jossa on kansallistunnusmerkki, on 11,8 senttiä korkea ja 44,2 senttiä pitkä. Se vastaa siis vain noin 15:ttä satelliittikuvan pikseliä. Siksi se näkyy rakeisena levynä, josta ei voida erottaa kirjaimia eikä numeroita.

Ilmakehä häiritsee kuvaamista

Maata kiertävien tiedustelusatelliittien ottamien kuvien laatuun vaikuttaa tekniikan ohella luonto.

Muun muassa lämpötilaeroista, ilmavirtauksista, pilvisyydestä ja muista sääilmiöistä johtuva ilmakehän levottomuus ja tiheyden vaihtelu vaikeuttavat maanpinnan kohteiden kuvaamista avaruudesta käsin.

Osa häiriötekijöistä on esteitä, jotka aiheuttavat valon sirontaa. Lopputuloksena on se, että kaikki kohteet, jotka ovat pienempiä kuin kuusi kertaa kuusi senttiä, sumentuvat.