Superhävittäjä on tutkassa melkein näkymätön

Yhdysvaltojen laivaston USS Zumwalt -hävittäjä on 183 metriä pitkä ja se painaa 15 000 tonnia. Silti se näyttää tutkassa vain kalastusveneeltä.

USS Zumwalt

Se kyntää merta yhtä helposti kuin veitsi uppoaa pehmeään voihin. Hiljainen moottorikaan ei paljasta sen liikkeitä. Ja vihollisen tutka havaitsee sen vasta, kun on jo liian myöhäistä.

USS Zumwalt on kookkain käytössä oleva sota-alus, joka hyödyntää stealth-tekniikkaa.

Alus on Yhdysvaltojen tähän asti suurin ja tehokkain hävittäjä. Se voi kuljettaa 80 ohjusta, laseraseita ja sähkömagneettista raidetykkiä. Koostaan huolimatta hävittäjää on lähes mahdotonta havaita tutkalla.

Hävittäjä naamioituu kalastusveneeksi

USS Zumwalt -aluksessa ei ole 90 asteen kulmia, ja koska sen kyljet ovat kauttaaltaan vinot, tutkasäteet siroavat niissä niin, että aluksen havaitseminen vaikeutuu.

Tutka lähettää sähkömagneettisia aaltoja, jotka sitten heijastuvat takaisin aluksen kohdatessaan. Tutkasignaalin voimakkuus riippuu aluksen pintojen kallistuskulmasta. Tutkassa piirtyvät esiin erityisesti suorat kulmat sekä terävät kulmat ja esineet.

Juuri tästä syystä USS Zumwaltin ulkopinta on muotoiltu niin, että se sirottaa tutkasäteitä mahdollisimman tehokkaasti. Lisäksi aluksesta puuttuvat kaikki ulkonevat kohdat, sillä antennit ja asejärjestelmät ja muu tekniikka on sullottu hävittäjän sisään.

USS Zumwalt

USS Zumwalt -hävittäjässä kaikki keulasta ahteriin on vinoa. Häivetekniikkaa hyödyntävä muotoilu vähentää aluksen näkyvyyttä tutkassa.

Lisäksi alukseen on käytetty 3 500 kuutiometriä eli kaikkiaan siis puolentoista olympia-altaan verran synteettistä vaahtoa. Vaahto on kevyttä ja kestävää komposiittimateriaalia, joka imee tutkasignaaleja tehokkaasti itseensä.

Aluksen muotoilu ja tutka-aaltoja imevä pinta heikentävät tutkakaikuja. Yhdysvaltojen laivaston mukaan USS Zumwaltin tutkakaikuja on onnistuttu vähentämään siinä määrin, että mahdollisuus sen havaitsemiseen on vain puolet tavalliseen hävittäjään verrattuna. Koska hävittäjä vaikuttaa tutkassa kalastajapurkilta, se voi välttää tutkaohjauksisia ohjuksia.

Hiipivä hävittäjä

Uusi hävittäjä osaa siis piiloutua tutkilta, mutta sen lisäksi se on erittäin hiljainen, joten esimerkiksi sukellusveneiden on vaikeaa havaita sitä. Koska aluksen aiheuttama lämpösäteily on myös pyritty minimoimaan, lämpöhakeutuvien ohjusten on vaikeampi paikantaa sitä kuin perinteisiä aluksia.

USS Zumwalt -hävittäjässä on lisäksi niin kutsuttu tumblehome-runko. Toisin sanoen hävittäjän keula halkoo vettä tehokkaasti ja jättää jälkeensä vain minimaalisen vanan. Siksi satelliittien ja lentokoneiden on vaikeaa havaita alusta ilmasta.

USS Zumwalt on tällä hetkellä luokkansa ainoa sota-alus, mutta Yhdysvalloissa on parhaillaan rakenteilla kaksi uutta samantyyppistä alusta: USS Michael Monsoor ja USS Lyndon B. Johnson.

Keula on suunniteltu niin, että se halkoo aaltoja optimaalisesti.