Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologia - Sotatekniikka

Suodattimet suojaavat keuhkoja kaasuilta

Missä kaasunaamari keksittiin? Miten nykyaikainen hengityksensuojain toimii?

Monet yhdistävät hengityselimiä haitallisilta kaasuilta suojaavat maskit sotaan. Ensimmäiset hengityksensuojaimet kehitettiin kuitenkin siviilikäyttöön. Tiettävästi varhaisin kaasunaamari oli preussilaisen Alexander von Humboldtin hiilikaivosten työntekijöille 1799 suunnittelema moniosainen suodatinlaite, jossa oli snorkkelin suukappaletta muistuttava huulten väliin asettava ilmaputken pää. Kaasunaamareiden kehitystä kiihdytti varsinkin ensimmäinen maailmansota, jossa turvauduttiin myös kemialli- siin aseisiin. Jo tuolloiset kaasunaamarit suojasivat melko hyvin taistelukaasuina käytetyiltä fosgeenilta sekä syanidi-, kloori- ja sinappikaasuilta. Kaasunaamarin keskeinen osa on suodatin, joka puhdistaa sisäänhengitysilman. Se on monikerroksinen. Uloin kerros, niin sanottu hiukkassuodatin, poistaa erikokoisia ilman epäpuhtauksia aina mikrobitasolle asti. Hiukkassuodattimen alla oleva huokoinen aktiivihiilikerros sitoo itseensä tehokkaasti erilaisia orgaanisia aineita. Aktiivihiili voidaan käsitellä kemiallisesti niin, että se neutraloi erityisen tehokkaasti tiettyjä hengitettyinä haitallisina pidettäviä kemikaaleja. Kolmas suodatinkerros estää puolestaan hiilihiukkasia pääsemästä hengitykseen. Kaasunaamarin toiminta heikkenee sitä mukaa kuin suodatin täyttyy epäpuhtauksista. Siksi suodatin pitää vaihtaa ajoissa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota