Ukrainan pääkaupunki Kiova ja maan muut suuret kaupungit ovat viime aikoina olleet lukuisten Venäjän iskujen kohteena.
Ilmaiskuja ei ole tehty perinteisin sodankäyntimenetelmin, vaan ne on suoritettu iranilaisvalmisteisilla itsemurhalennokeilla, joiden nokassa on räjähteitä.
Venäjä ja Iran eivät ole myöntäneet asekauppoja.
Britannian puolustusministeriön mukaan venäläiset ovat kuitenkin elokuusta alkaen käyttäneet Iranissa valmistettuja Shahed-136-lennokkeja. Niiden valmistaja on Iranin valtion omistama Hesa-yritys, ja Iran on yksi harvoista maista, jotka edelleen myyvät aseita Venäjälle.
Lennokki lentää matalalla
Lennokkien kantavuus on 1 000–2 000 kilometriä, joten niitä voidaan laukaista Venäjän puolelta syvälle Ukrainan maaperälle.
Niiden siipien kärkiväli on 2,5 metriä, ja lentonopeus on 180 kilometriä tunnissa.
Iranilaislennokit eivät tekniikaltaan ole niin kehittyneitä kuin Yhdysvaltojen, Israelin ja Turkin valmistamat dronet, mutta sen sijaan ne ovat tehokkaita ja halpoja.
Asiaa selittää Tanskan puolustuskorkeakoulun tutkija Andreas Graae, jonka erikoisalana on lennokkisodankäynti.
”Itse asiassa tämänlaiset lennokit muistuttavat ohjusta, jossa on siivet ja jota voidaan kauko-ohjata pitkälle. Koska nämä lennokit lentävät matalalla, tutkat ja ilmatorjuntajärjestelmät eivät havaitse niitä kovin helposti”, Graae toteaa ja jatkaa:
”Iranilaislennokit ohjautuvat maaliin GPS-koordinaattien avulla, kun taas esimerkiksi yhdysvaltalaiset switchblade-dronet ovat kameraohjattavia ja löytävät siksi maalinsa hyvin tarkasti. Toisaalta iranilaislennokit lentävät paljon pidemmälle kuin muuten tarkemmat dronet.”
Kiovan pormestarin Vitali Klytškon mukaan kuvassa on Ukrainan pääkaupungista maanantaina löydettyjä itsemurhalennokin palasia:
Lentävä ruohonleikkuri
Ukrainalaiset kutsuvat lennokkeja ”kuoleman lentäviksi ruohonleikkureiksi”. Nimi viittaa meteliin, joka syntyy lennokin kaksitahtimoottorista.
Iranilaisvalmisteiset dronet on rakennettu suhteellisen yksinkertaisista osista. Siihen syynä ovat vuosikymmeniä kestäneet pakotteet, joita muun muassa EU on kohdistanut Iraniin maan ydinaseohjelman ja ihmisoikeusloukkausten vuoksi.
Lennokit ovat 3,5 metriä pitkiä, ja ne painavat noin 200 kiloa. Toisin sanoen ne ovat huomattavasti yhdysvaltalaislennokkeja kookkaampia. Kehittyneiden yhdysvaltalaislennokkien kantavuus on kuitenkin vain noin 100 kilometriä.
Graaen mukaan iranilaisvalmisteiset Shahed-136-lennokit ovat valmistuskustannuksiltaan suhteellisen edullisia.
Tällaisia lennokkeja käytetään isossa konfliktissa nyt ensimmäistä kertaa – ja näyttää siltä, että ne toimivat. Andreas Graae, Tanskan puolustuskorkeakoulu
Juuri siksi Graae myös uskoo, että itsemurhalennokkeja käytetään tulevissa sodissa yhä enemmän.
”Tällaisia lennokkeja käytetään isossa konfliktissa nyt ensimmäistä kertaa – ja näyttää siltä, että ne toimivat. Ne ovat halpoja, ja niitä voidaan käyttää parvina. Ilmatorjunnalle parvien havaitseminen on suuri haaste”, Graae jatkaa.
”Siksi olen varma, että itsemurhalennokkeja nähdään yhä enemmän tulevissa sodissa.”

Uudet lennokit ja täsmäohjukset voivat vähentää siviiliuhrien määrää USA:n ohjusiskuissa.
Lue lisää:
Graae toteaa, että lennokkisodankäynnillä on "pelottavia mahdollisuuksia". Pelko liittyy ennen kaikkea siihen, että dronet voivat toimia automaattisesti ilman ihmisen ohjausta ja etsiä itse maalinsa, Graae selittää.
”Kysymys on vain siitä, miten paljon ihmisiä halutaan käyttää päätöksentekoprosessissa”, Graae toteaa.