Shutterstock
Singolla ammutaan.

Potkaiseeko sinko laukaisuhetkellä?

Sinko ampuu ammuksen suurella voimalla, mutta tarkoittaako se, että sinko potkaisee kovasti laukaisuhetkellä?

Useimmat tavalliset ampuma-aseet sisältävät toisesta päästä suljetun putken, jonka suusta luoti tai tykinkuula lähtee liikkeelle palamiskaasujen työntämänä. Kun ammus syöksyy ulos tällaisesta putkesta, koko putki liikkuu Newtonin kolmannen lain mukaisesti vastakkaiseen suuntaan. Kyse on rekyyliksi kutsutusta potkusta.

Sinko on sen sijaan kummastakin päästä auki oleva putki. Kun ammus laukaistaan singolla, kuumat kaasut puristuvat ulos sen perästä suurella nopeudella. Toisin kuin tavallisessa tuliaseessa suihku ei juuri työnnä putkea taaksepäin, sillä ne pääsevät poistumaan aukosta.

Ainoastaan ammuksen ja putken välinen kitka voi liikuttaa sinkoa vähän.

Ampuma-asento on helppo säilyttää sen ansiosta, että sinko on rekyylitön, olipa ampuja sitten seisaallaan, istuallaan tai makuullaan.

Sinkoa käytettäessä on kuitenkin tärkeää huolehtia turvavälistä taaksepäin, sillä perästä purkautuvat kaasut voivat osua ihmiseen, eläimeen tai seinään ja myös kääntyä vaarallisesti takaisinpäin.

Vanhemmissa sinkomalleissa perään syntyi suuri tulisuihku. Sen vuoksi singolla saatettiin aiheuttaa yhtä hyvin vahinkoa omalle kuin vastapuolelle.