Royal Navy UK
Sukellusvene

Onko tämä maailman kehittynein sukellusvene?

Lähes 8 000 tonnia painava sukellusvene, jossa on ydinohjuksia, on juuri liittynyt Britannian laivastoon. Sen sanotaan olevan maailman kehittynein sukellusvene.

Britannian kuninkaallinen laivasto on 11 vuoden ja yli 20 miljoonan tunnin työn tuloksena laskenut juhlallisesti vesille uuden lippulaivasukellusveneen HMS Ansonin Luoteis-Englannissa.

Laivaston ylpeys maksoi 1,5 miljardia euroa. Ydinkäyttöinen 7 800 tonnin sukellusvene on 97 metriä pitkä. Se kuljettaa 38:aa torpedoa ja ohjusta.

HMS Anson on viides brittiläisen BAE Systemsin valmistama ydinkäyttöinen Astute-luokan sukellusvene, joka suojaa Ison-Britannian rajoja, kerrotaan Britannian laivaston verkkosivuilla.

Raskaasti aseistettu

Uudessa sukellusveneessä on muun muassa Tomahawk Block V -ohjuksia. Tällaisen 1,3 tonnia painavan ohjuksen kärkeen voidaan sijoittaa joko perinteinen räjähde tai ydinkärki.

Sukellusveneessä on myös Spearfish-torpedoja, joiden kantama on runsaat 50 kilometriä. Torpedo painaa vajaat kaksi tonnia, ja siinä on 300 kilon räjähdepanos. Torpedo voi edetä jopa 150 kilometrin tuntinopeudella.

Sukellusveneen oma maksiminopeus on 30 solmua eli noin 55 kilometriä tunnissa.

Koska alus on ydinkäyttöinen, sitä ei arvioidun 25 vuoden käyttöaikana tarvitse tankata lainkaan. Aluksella on jopa 98 hengen miehistö.

Valmiina toimintaan

Muut neljä Britannian laivaston Astute-sukellusvenettä on varustettu vastaavilla asejärjestelmillä.

”Britannian laivaston ydinsukellusveneet suojaavat kansallista infrastruktuuria, toimivat ydinasepelotteena ja ovat valmiina käyttämään voimaansa niitä vastaan, jotka haluavat vahingoittaa meitä”, sanoo laivaston komentaja Ben Key sukellusveneen vesillelaskutilaisuudessa BAE Systemsin telakalla Barrow-in-Furnessin kaupungissa.

Englannin luoteisosassa lähellä Skotlannin rajaa sijaitseva telakka on maan suurin. Siellä on rakennettu Britannian laivaston aluksia aina 1800-luvulta lähtien. Maailmansotien aikana telakan toiminta oli erityisen vilkasta.

Komentaja Key toteaa, että HMS Anson on yksi maailman moderneimmista sukellusveneistä.

Lue myös:

Sukellusveneen parissa on työskennellyt noin 10 000 henkilöä 400:sta eri yrityksestä. Lähiviikkoina suoritettavien testien jälkeen sukellusvene purjehtii Länsi-Skotlannissa sijaitsevaan tukikohtaan.

HMS Anson on jo tehnyt lukuisia testejä ja koesukelluksia, joista testisukellus huhtikuussa 2021 sujui suunnitelmien mukaan.

Keväällä 2022 lähes 8 000 tonnia painava alus teki sukelluksen, jolla testattiin painolastitankkeja, syvyysantureita ja tutkia sekä sitä, että alus kulki tasaisesti myös veden alla.