Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Royal Navy/AFP/Ritzau Scanpix
Teknologia - Sotatekniikka

Kiina on kehittänyt sukellusveneet paljastavan superaseen

Nykyajan vakoilusukellusveneitä on vaikea löytää kaikuluotauksella. Herkkien magneettien verkosto voi kuitenkin paljastaa kutsumattomat vieraat aluevesiltä.

Merten syvyyksissä näkyvyys on nolla, ja esimerkiksi tutkan radioaallot heikkenevät vedessä.

Ääniaallot sen sijaan kulkevat nopeammin vedessä kuin ilmassa. Niinpä kaikuluotain tunnusmerkillisine pingeineen onkin ensisijainen apuväline navigoitaessa ja kartoi­tettaessa vastapuolen aluksia merenpinnan alla.

Sotaa käydään veden alla

Modernit häivesukellusveneet ovat kuitenkin niin hiljaisia, että niitä on melkein mahdotonta paljastaa kaikuluotauksella.

Sotilaallisesti tärkeimpiä kansainvälisiä vesialueita on Etelä-Kiinan meri, jossa useilla valtioilla on intressejä. Poliittisen jännityksen vuoksi Kiinan laivasto on alkanut rakentaa niin sanottua vedenalaista Kiinan muuria.

Muurin on tarkoitus koostua merenpohjan kaikuluotaimista, partioivista sukellusroboteista ja eri syvyyksiin tulevista poijuis­ta, joissa on herkät hydrofonit eli vedenalaismikrofonit. Tunkeilijan on vaikea ohittaa järjestelmää huomaamattomasti.

Sukellusveneen pahin painajainen

Kiina kehittää myös uutta super­asetta, jolta sukellusveneet eivät pysty piiloutumaan: kvanttimagnetometria.

Sillä ei kuunnella sukellusveneen laitteiston aiheuttamia ääniä, vaan superase asennetaan lentokoneen alapinnalle, jossa se havaitsee sukellusveneen rungon veden alla aiheuttaman heikon magneettikentän.

Laite on niin herkkä, että se voi napata jopa jääkaappimagneetin aiheuttaman muutoksen Maan magneettikentässä satojen metrien syvyydestä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota